22 oktober t/m 30 november 2008

METHODS – REMOTELY

Project Vincent van Gerven Oei, Michela Pelusio, Dorota Walentynowicz

Tijdens de projecten METHODS en REMOTELY werken twee groepen kunstenaars gelijktijdig, maar vanuit verschillende vertrekpunten met mediakunst. Vincent van Gerven Oei, Michela Pelusio en Dorota Walentynowicz zijn ex-studenten van de Haagse opleiding ArtScience, een samenwerkingsverband tussen het Haagse conservatorium, de Haagse kunstacademie en de Leidse Universiteit. Met METHODS / REMOTELY geven de kunstenaars een demonstratie van de eigenzinnigheid van deze interfaculteit.

Michela Pelusio en Dorota Walentynowicz herintroduceren in hun project REMOTELY de afstandsfactor – die kenmerkend is voor analoog signaal – in het digitale domein. Hiertoe concentreren ze zich op het reizende digitale beeld, waarin informatie over afstand ligt opgeslagen.
Op uitnodiging van Pelusio en Walentynowicz zal dr. Gabriele Lenzini, onderzoeker bij het Telematica Instituut te Enschede en lid van de Intelligent Communication-groep, medio november een lezing geven over de kansen en risico’s van communicatie via het internet.

Van Gerven Oei zal tijdens het project METHODS het gedicht ‘De Methode’ van Dick Raaijmakers analyseren en vertalen. Deze verhandeling over beweging en perceptie uit begin jaren tachtig is volgens Van Gerven Oei een ten onrechte verwaarloosd theoretisch werk.
Ook nodigde van Gerven Oei de Italiaanse geluidskunstenaar en dichter Alessandro de Francesco uit om in de eerste week van november een voordracht te geven over de mogelijkheden van poëzie en theorievorming.

Alle lezingen, interviews en presentaties worden opgenomen en geplaatst op YouTube.
Vincent van Gerven Oei (Den Haag, Nederland, 1983) voltooide vorig jaar zijn studie aan het ArtScience Institute in Den Haag en werkt momenteel, naast zijn werk als theoreticus en conceptueel kunstenaar, aan zijn PhD in Media & Communicatie aan de European Graduate School in Zwitserland. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen tekst en kunst en ‘hun fictieve grens met activisme’, zie www.vincentwj.nl

Michela Pelusio (Viareggio, Italië, 1970) studeerde in 2006 af bij het ArtScience Institute. In dat jaar bouwde ze ook Inspired een permanente lichtinstallatie op het dak van het KABK gebouw in Den Haag. Tegenwoordig geeft ze de vakken Synesthetics en Genius Loci bij het ArtScience Institute, zie verder www.maakali.org

Dorota Walentynowicz (Gdansk, Polen, 1977) studeerde vorig jaar af aan het ArtScience Institute in Den Haag. In haar installaties onderzoekt ze de verschillende manieren waarop kunstenaar, gebruiker en media samenwerken, zie www.dobrze.nl
Werkperiode:
van 22 oktober t/m 30 november 2008

Lezing Alessandro de Francesco:
vrijdag 7 november om 20.00 uur

Lezing dr. Gabriele Lenzini
Aw@reness: opportunities and risks in the e-communication era
zaterdag 15 november om 17.00 uur

Presentatie Pelusio en Walentynowicz en lezing Van Gerven Oei :
zondag 23 november vanaf 17.00 uur

Openingstijden:
iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

METHODS / REMOTELY
Vincent van Gerven Oei, Michela Pelusio & Dorota Walentynowicz
Projectperiode 22 oktober t/m 30 november 2008

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het Fonds voor Beeldende Kunsten en de Provincie Fryslân.