1 januari 2018

Nieuwe leden Programmerings-commissie

nieuws

We startten het nieuwe jaar met een deels vernieuwde Programmeringscommissie. In de oude commissie kwamen recentelijk drie stoelen vrij: Tom Kok, Timmy van Zoelen en Vincent van Velsen namen in december afscheid. In de nieuwe commissie werden per november 2017 de zittende leden Noor Nuyten, Erica van Loon en Agnes Winter versterkt door drie nieuwe leden Manus Groenen, Sara Bjarland en Niels Bekkema. We stellen hen hier graag aan je voor:

Manus Groenen (1986) is geboren in Venray (NL) en woont momenteel in Rotterdam. Hij studeerde Kunsteducatie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en Kunstgeschiedenis aan Universiteit Utrecht. Op het moment werkt hij als coördinator propedeuse en docent kunsttheorie bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en als docent kunstgeschiedenis bij Universiteit Utrecht. Als schrijver en criticus werkte hij onder meer voor Museum De Pont in Tilburg, Impakt Festival in Utrecht, Metropolis M, Artslant en verschillende kunstenaarspublicaties. Hij is momenteel ook betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve instrumenten voor kunstkritiek in een project van het Domein voor Kunstkritiek. Hij was gastspreker bij onder andere De Brakke Grond Amsterdam, Mediamatic Amsterdam en VONCK. Als freelance curator startte hij Alpha60projects.com, een online expositieruimte met twaalf samenwerkingen tussen schrijvers en kunstenaars en cureerde hij Proof of a Promise (2014) en I Carried a Watermelon (2014) voor kunstenaars initiatief Locatie Z in Den Haag en de prijswinnende expositie Cryptographics op Art Chicago (2014).

Sara Bjarland (1981) is een Finse kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 2007 af van The Slade School of Fine Art in London, zat in 2012-2013 op het HISK in Gent, en was artist-in-residence bij Temple Bar Gallery + Studios in Dublin in 2016. Tot recente tentoonstellingen behoren Past Events in Hopstreet Gallery, Brussels, Vectors of Kinship gecureerd door Srajana Kaikini in Shanghai Biennale, The Propehcy of Bees gecureerd door Julia Geerlings in Kunstfort bij Vijfhuizen, Cryopreservation NEED FLOWERS TOMORROW? gecureerd door Nathaniel Pitt, Syson Gallery, Nottingham, Formations gecureerd door Alexandra Landré in Witteveen Gallery, Amsterdam en Fem studier i metamorfos in The Finnish Institute, Stockholm. In 2016 kreeg ze een werkbijdrage bewezen talent van het Mondriaan Fonds.

Niels Bekkema (1989) is een Nederlandse kunstenaar en schrijver werkend in Rotterdam. Hij studeerde in 2016 af van het Piet Zwart instituut in Rotterdam met een MA in fine arts. Het afgelopen jaar werkte hij aan van een film waarin rotatiebewegingen van de Dwingeloo Radiotelescoop werd vastgelegd. Hij schrijft artikelen voor de Nieuwe, en zijn werk is te zien geweest in onder andere Rotterdam, Johannesburg en Mexico-stad.