Open Call 2021 & 2022

deadline: 21 maart

Kunsthuis SYB is op zoek naar nieuwe voorstellen voor de programmering van 2021 en 2022, van kunstenaars die wonen en werken in Nederland.
Deadline: 21 maart, 23:59 uur


Klik hier voor het formulier

Over Kunsthuis SYB
Kunsthuis SYB is een open, gastvrije artist residency; een tijdelijke woon- en werkplek voor beeldend kunstenaars in de luwte van de kunstwereld, waar experiment, onderzoek, ontwikkeling en samenwerking centraal staan. Kunsthuis SYB biedt middelen en mogelijkheden; residents krijgen de tijd, de ruimte, budget, feedback en ondersteuning om een volgende stap te kunnen zetten in hun werk. Kunsthuis SYB bestaat al bijna 20 jaar, en is voor veel kunstenaars een belangrijke ontwikkelingsplek geweest. Kunsthuis SYB wordt structureel ondersteund door het Mondriaan Fonds. Daarbij maken diverse publieke- en private fondsen de residencies en projecten mogelijk met incidentele bijdrages.

Geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om zes weken in het huis aan de Hoofdstraat, midden in de dorpskern van Beetsterzwaag (Friesland), te werken en te verblijven. Ieder weekend zijn de deuren van SYB geopend voor publiek zodat dorpsbewoners en geïnteresseerden de kans krijgen het werkproces te volgen. De werkperiode wordt afgesloten met een presentatie.

Voor de programmering van 2021 en 2022 is SYB op zoek naar kunstenaars (individuen of duo’s) die een project willen uitvoeren om een nieuwe stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van hun werk, of die de ruimte en omgeving van SYB willen gebruiken om ambities te realiseren die elders niet te realiseren zijn.

Wat vinden we belangrijk?
Naast criteria zoals kwaliteit en uitzonderlijkheid geven we de voorkeur aan projectvoorstellen waaruit duidelijk blijkt waarom het project specifiek in SYB (en omgeving) uitgevoerd moet worden. Daarnaast zien we graag dat kunstenaars een inhoudelijke samenwerking aangaan binnen het project. Dit kan met een publiek zijn (bijvoorbeeld een school, vereniging of specifieke doelgroep), een externe partner (zoals een specifieke organisatie, ondernemer of wetenschapper), of een of meer kunstenaars.

Wat bieden we?
Beetsterzwaag ligt tussen Drachten en Heerenveen, in zuid-oost Friesland bij de Friese Wouden: een oeroud cultuurhistorisch landschap dat is gevormd door de manier waarop mensen leefden – het  reflecteert de historie van de streek. Het dorp zelf telt 3500 inwoners.

SYB’s lokale netwerk biedt toegang tot allerlei verenigingen, organisaties en bedrijven en mensen met bijzondere (oude, verdwijnende, specifieke) kunde en kennis (zoals de palingvisser, het rietvlechtmuseum, kwekers van oude inheemse zaden, de tropische kas, boerenbedrijven etc.)

Tijdens de werkperiode heeft de kunstenaar de beschikking over het huis, dat bestaat uit een grote werk- en tentoonstellingsruimte op de begane grond, een woonkeuken en woonkamer op de eerste verdieping, twee slaapkamers en een badkamer op de tweede. Achter het huis ligt een tuin. Bekijk hier de foto’s van de begane grond.

SYB biedt residents een honorarium, organisatorische begeleiding, artistieke feedback van SYB’s programmeringscommissie en SYB Circles, publiciteit en een (eind)presentatie in SYB.

Aanmeldingsprocedure
De aanmelding voor een residency in SYB bestaat uit*:

  1. Een projectplan waarin het onderzoek, het doel, de werkwijze en de gewenste samenwerking worden gedefinieerd (max 1000 woorden). Geef in je voorstel aan wanneer in 2021-2022 je beschikbaar zou zijn voor een residency in SYB.
  2. Documentatie (PDF) inclusief een artist statement (max. 600 woorden)
  3. Motivatiebrief; de reden voor je interesse in een residency in SYB en op welke manier je je werk of praktijk wilt ontwikkelen tijdens de residency in SYB (max 500 woorden/ 1A4)
  4. Een CV voorzien van de volgende informatie: volledige naam, geboortedatum en geboorteplaats, nationaliteit, woon- en werkplaats.

Klik hier voor het formulier

Je voorstel wordt zorgvuldig bekeken door het team van SYB, dat bestaat uit de directeur en de programmeringscommissie. Uiterlijk eind mei laten we weten of je geselecteerd bent.

*Projectvoorstellen die te laat of niet compleet zijn worden niet in behandeling genomen.