14 december 2019

Open huis iii met: Raquel van Haver & Marlou Heijnen & Vinger.nl & friends

Petra Ponte - Nola & Boni

Datum: zaterdag 14 december

Gesprek (Nederlands) van 15:00 tot 17:00 uur

dansen tot bam

Het huis van Nola Hatterman aan de Falckstraat in Amsterdam was met regelmaat een plek van samenkomst. Op zulke momenten werd er gediscussieerd, poëzie voorgedragen, naar muziek geluisterd, gegeten en gedronken. In een dergelijke open sfeer nodigt Petra gasten uit in haar tijdelijke huis, kunsthuis SYB, om het onderzoek Nola & Boni verder te laten groeien.

Op zaterdagmiddag 14 december zijn beeldend kunstenaar Raquel van Haver en assistent onderzoeker Marlou Heijnen te gast. Na het gesprek is er een feestelijk maal dat een goede bodem zal leggen om te blijven dansen tot je erbij neervalt met ALL1NE, Jeff Croese, Joenes & MAMI WATA. Want zoals Eddy Bruma, de schrijver van het toneelstuk De geboorte van Boni, na de opvoering in Leeuwarden tegen D.A. Tamminga, redacteur van De Tsjerne, zei: Er moet gedanst worden. We gaan niet voor zonsopgang naar huis.

Raquel van Haver maakt luide schilderkunst. Op jute creëert zij zowel letterlijk als figuurlijk gelaagde verhalen. Een jaar geleden toonde Van Haver in zes zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam Spirits of the Soil (november 2018 – april 2019) en tot voor kort hing haar werk naast dat van Nola Hatterman in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Meesterlijke vrouwen (juni – september 2019), dit omdat de samensteller van die tentoonstelling een verbondenheid ziet “in hun voorliefde voor het portretteren van mensen uit hun directe omgeving.”

Marlou Heijnen studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden. Heijnen heeft in het kader van het project De nalatenschap van Nola Hatterman het internationale netwerk van Nola Hatterman in beeld gebracht onder begeleiding van zelfstandig onderzoeker en initiatiefnemer van het project dr. Ellen de Vries en hoogleraar Geschiedenis van Suriname aan de Universiteit van Amsterdam prof. dr. Rosemarijn Hoefte.

Vinger.nl is een creatieve studio uit de Amsterdamse Bijlmermeer. Met regelmaat trekt Vinger.nl op met vrienden om te bouwen, dansen, DJ’en, fotograferen, koken, MC’en, onderzoeken, ontwerpen, schilderen, tekenen, radio en video maken in festivals, radioshows en tentoonstellingen om maar een paar voorbeelden te noemen.

Afbeelding: naar Nola Hatterman nieuwjaarskaart met haar huis aan de Falckstraat (1952/1953) in combinatie met ontwerp Vrijheid & Ruimte voor onafhankelijksmodeshow (1975).

Dit project wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds en het Bankgiroloterij Fonds.