19 juni t/m 3 juli 2013

P.A.M.

Residency Sober & Lonely


Doe mee met Sober & Lonely bij Kunsthuis SYB op zaterdag 29 juni, tussen 10 en 22 uur. Er zullen face-to-face en lange-afstandsinteracties plaatsvinden en interventies met andere plekken die door kunstenaars worden geleid, van dichtbij, ver weg en nog verder.
Daarbij zal een grote verscheidenheid aan onderwerpen langskomen, zoals asteroïden, ontbijt, kritische pedagogiek en dolfijnen. Ook zijn er presentaties door de kunstenaars die meedoen aan de 24-uurs Lente Residenties van Sober & Lonely. Zij laten projecten zien die bijvoorbeeld gaan over samenwerking, pannenkoeken, queer rap en het universum.

Je reis naar Beetsterzwaag is nog meer de moeite waard doordat deze activiteiten op dezelfde dag vallen als de jaarlijkse Dag van de Kunst van het dorp, met een Russisch thema dit jaar. Dat belooft dingen als Tsaar Nicolaas II met Kozakken te paard en een speciale openingsact om 11 uur! Rond twee uur ’s middags is bovendien de braai (BBQ) in onze achtertuin klaar en kunnen we dus Afrikaanse boerewors broodjes en bier met je delen. Je bent van harte uitgenodigd om ook zelf eten mee te nemen voor op de braai.

En als dat alles nog steeds niet genoeg is om je naar Friesland te krijgen, nodigen we je uit voor een wandeling aan het eind van de middag. Zo kunnen we je een aantal van onze favoriete dingen in Beetsterzwaag laten zien, zoals de Tropische Kassen, herten, bosweggetjes, mini pony’s en geiten, een bijzonder ooievaars nest en een platform waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het landschap.

Het ‘Sober and Lonely Institute for Contemporary Art’ (SLICA) is een kunstenaarsinitiatief uit Johannesburg (Zuid-Afrika) dat geen voorschriften of grenzen kent: er is geen recept, geen vastomlijnde werkwijze, geen vaste woon-of verblijfplaats. Op 29 juni geeft Sober & Lonely een presentatie in Kunsthuis SYB, een reactie op hun zes-weken durende residentie in Beetsterzwaag. Het wordt een dag gevuld met de presentatie van de 24-uurs residenten, performances, filmvertoningen, installaties, dialogen en uitwisseling.

Iedereen is welkom op 29 juni vanaf 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds bij Kunsthuis SYB. Vanaf 2 uur ’s middags zijn er drankjes en een Zuid-Afrikaanse barbecue.

 


 

Persbericht

Het ‘Sober and Lonely Institute for Contemporary Art’ (SLICA) is een kunstenaarsinitiatief dat geen voorschriften of grenzen kent: er is geen recept, geen vastomlijnde werkwijze, geen vaste woon en verblijfplaats. SLICA organiseert residencies van een paar maanden, maar ook residencies van slechts 24 uur. SLICA verzorgt even makkelijk een publicatie als een diner. Het faciliteert projecten met katten, toont films over vormen en meubels met poten, richtte een club op voor synchroon rennen, houdt groeps-siësta’s en biedt ruimte aan experimenten met mensen en dieren.

De initiatiefnemers van SLICA zijn de kunstenaars Robyn Cook en Lauren van Gogh. Al sinds 2005 werken de twee nauw samen. In 2008 verhuisde Lauren echter naar Gent terwijl Robyn achterbleef in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hun laatste gezamenlijke project was ‘An Attempt to Create a Telepathic Connection for long Distance Relationship’. De jaren van scheiding besteedden beide kunstenaars in het verkennen van de mogelijkheden van telepathie. De telepathische ruimte werd vervolgens de sleutel tot veel SLICA projecten: ze biedt de mogelijkheid om werk te maken dat onafhankelijk is van financiële middelen of complexe logistiek en puur en alleen gebaseerd is op oprechtheid. Voor Lauren van Gogh en Robyn Cook is telepathie een vanzelfsprekende manier om de barrières in tijd en ruimte te omzeilen die zo inherent zijn aan de hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstwereld.

Deze lente strijkt SLICA neer in Beetsterzwaag. Het Friese dorp dient als Noordelijke uitvalsbasis voor een aantal reizen langs gelijkgestemde kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven. Gaandeweg ontstaat er een dialoog die uiteindelijk de stof genereert voor nieuwe ideeën en projecten waarmee SLICA zich langzaam maar zeker over de wereldbol verspreidt.

Voor meer informatie over SLICA kun je hun website bezoeken: www.soberandlonely.org. Hier vindt je een archief van al hun projecten en een PDF-versie van de publicatie ANNUAL 1 april 1011 – 1 april 2012 met hierin een verzameling van residencies, events en projecten, kunstenaarsteksten en een interview met de initiatiefnemers.

Werkperiode:
15 mei t/m 28 mei 2013

 

 

 

 

 

 

 

P.A.M.
sober & lonely
15 mei t/m 28 mei 2013 en
19 juni t/m 3 juli

Dit project wordt mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds

Meer informatie:
SYB
06 1494 7612
E-MAIL

Webstie:
www.soberandlonely.org