24 oktober 2012 t/m 2 januari 2013

PAY ATTENTION, please

Residency Valerio Del Baglivo

Kunstenaarsresidenties zijn plekken voor isolatie en concentratie, waar – door de onderbreking van dagelijkse routine – nieuwe inzichten opgedaan worden. Die onderbreking van dagelijkse routine is echter ook te bereiken zónder jezelf te isoleren. In samenspel met anderen kun je ingesleten gedragspatronen ontdekken om zo bijvoorbeeld meer inzicht en keuzevrijheid hierin te krijgen.

Tijdens ‘Pay Attention, please’ doen kunstenaars en publiek fysieke en mentale oefeningen om ‘ongeconcentreerde aandacht’ te bereiken. Vragen die daarbij gesteld worden zijn: kunnen we dagelijkse routines onderbreken en een ander leefritme ervaren? Kan kunst helpen om een type concentratie te bereiken, waarbij onze aandacht gericht is op het proces in plaats van het doel? En wat gebeurt er als de inhoud van een kunstwerk over concentratie zelf gaat?

‘Pay Attention, please’ is geïnspireerd op ‘ON Residency or an (in)visible production’ (door curator Angela Serino in Kunsthuis SYB) en het project ‘Decompression Summer Camp’ (een samenwerking van Valerio Del Baglivo en Radical Intention in Corniolo Art Platform in Toscane).

‘Pay attention, please’ is een samenwerking tussen FARE, Frigoriferi Milanesi en SYB en bestaat uit verschillende openbare bijeenkomsten in Milaan, Beetsterzwaag en Milaan en op de Kunstvlaai in Amsterdam. Waar Angela Serino de gastvrouw is in Milaan, zal Valerio Del Baglivo drie kunstenaars ontvangen in Kunsthuis SYB, Beetsterzwaag. Iedere kunstenaar verzorgt een ‘oefening’ voor genodigden en/of geïnteresseerden. Of je nou een ervaren kunstenaar, kunstkenner, ‘leek’, jong of oud bent – het maakt niet uit, iedereen voelt zich onwennig.

Programma in Nederland:

Valerio Rocco Orlando, ‘Endless’, zondag 11 november, van 16.00 – 18.00 uur, Kunsthuis SYB
Via welke relaties bereik je een betere samenleving? Deze vraag is voor Valerio Rocco Orlando het startpunt voor een discussie met deelnemers over relaties, gemeenschapszin en identiteit. Een deel van de bijdragen die tijdens deze discussie worden gedaan, worden opgenomen in zijn boek ‘Endless’.

Marwa Arsanios, zondag 18 november, van 16:00- 18:00 uur, Kunsthuis SYB
Via het maken van een gezamenlijke collage van wit papier ontstaat een onverwachte interactie in de groep. Hoe om te gaan met elkaar, de ruimte en het materiaal, zonder daar regelmatig bij te praten?

Italo Zuffi, ‘Toothpick Geometries’, woensdag 28 november, van 16:00 – 19:00 uur , Kunstvlaai (A’dam)
Als onderdeel van SYB’s presentatie op de Kunstvlaai, voert Italo Zuffi de gezamenlijke actie ‘Toothpick Geometries’ uit. Een collectieve oefening in concentratie en samenwerking, waarbij bezoekers doorlopend wisselende geometrische figuren vormen met de tandenstokers die ze in hun mond hebben. Tegelijkertijd wordt er een abstracte uitsnede van dit tafereel op een scherm geprojecteerd.

Werkperiode met presentaties:
24 oktober t/m 5 december 2012

Openingstijden:
Iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Raampresentatie en kerstreces:
6 december 2012 t/m 2 januari 2013

Dit project wordt mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds, de Provincie Friesland en FARE Milaan.