8 mei t/m 14 augustus 2022

Podcast

in samenwerking met Paradys – Arcadia

Liza, Vanessa en Maud in gesprek met curator Hans den Hartog Jager tijdens opnames, 2022

Op zondag 8 mei 2022 opende de tentoonstelling Paradys (Fries voor paradijs) in Oranjewoud, Heerenveen. SYB Circles biedt context aan de tentoonstelling middels een driedelige podcastserie.

Wat is een paradijs? Is het nog mogelijk een ‘ideale wereld’ te scheppen? En wat blijft er in Oranjewoud achter nadat Paradys weer is verdwenen? Deze vragen en meer worden beantwoord in drie afleveringen die onregelmatig zullen verschijnen in de tentoonstellingsperiode. Aan de hand van reportages, interviews, omgevingsobservaties en indrukken van bezoekers geven Liza Voetman, Vanessa van ’t Hoogt en Maud van Maarseveen een bijzonder kijkje in dat wat er achter Paradys verscholen gaat.

1. In de eerste aflevering – ‘TIJD’ – gaan Voetman en Van ’t Hoogt in gesprek met curator Hans den Hartog Jager, de Litouwse kunstenaar Augustas Serapinas en twee performers van het werk van Alexandra Pirici in de Ekokathedraal. Hoe ervaren de kunstenaars de paradijselijke omgeving van Oranjewoud? En hoe ontvouwen de werken zich naarmate de 100 dagen vorderen? In de podcast wordt afwisselend in het Nederlands en Engels gesproken.

2. In de tweede aflevering – ‘TUSSEN’ – beschouwen Liza Voetman, Vanessa Van ’t Hoogt en Maud Van Maarseveen verschillende werken in PARADYS te midden van het ‘paradijs’. Vanuit de niet neutrale plek die Oranjewoud inneemt (denk aan de maakbaarheid van de natuur, adel en geldstromen) gaan zij in gesprek met Renzo Martens, Marianna Simnett, Charles Avery en bezoekers. Hoe verhoud je je letterlijk tot de plek waar het werk nu staat? En wat zouden de kunstenaars graag willen dat bezoekers van het Paradys meenemen? Het is een aflevering die zich beweegt tussen uitersten, zoals het leven en de dood, en juist de nuances ertussen opzoek.

3. In de derde aflevering – ‘TEXTUUR’ – beschouwen Voetman, Van ’t Hoogt en Van Maarseveen verschillende werken in PARADYS te midden van het ‘paradijs’. Vanuit de niet neutrale plek die Oranjewoud inneemt (denk aan de maakbaarheid van de natuur, adel en geldstromen) gaan zij in gesprek met Diana Scherer, Isa van Lier en Hans den Hartog Jager spreekt met Erik van Lieshout. Hoe verhoud je je letterlijk tot de plek waar het werk nu staat? En wat zouden de kunstenaars graag willen dat bezoekers van het Paradys meenemen? Het is een aflevering waarin de bouwstenen, de texturen en patronen van een paradijs ontluiken en hoe deze geworteld zijn in Oranjewoud en de kunstenaars zelf.


Interviews, observaties en reportages door SYB Circles: Vanessa van ’t Hoogt en Liza Voetman. Productie: Maud van Maarseveen. Coördinatie: Gisanne Hendriks (Kunsthuis SYB) en Grytsje Klijnstra (Paradys).

SYB Circles is een groep bemiddelaars die zich bij Kunsthuis SYB ontwikkelen op het gebied van schrijven, programmeren, coachen, ontwikkelen en organiseren.