5 november 2023

presentatie Alban Karsten: The Visitor

Publieke presentatie

Alban Karsten, The Visitor, 2023

Kunsthuis SYB nodigt je van harte uit voor The Visitor, een presentatie ter afsluiting van de residency van Alban Karsten, op zondag 5 november om 15.00 uur.

Tijdens de presentatie deelt Karsten het onderzoek dat hij in Beetsterzwaag heeft uitgevoerd met het publiek. De middag begint met een gesprek tussen Karsten en directeur Arnisa Zeqo, gevolgd door een vertoning van zijn film The Visitor, een nieuw werk dat de kunstenaar heeft gemaakt tijdens de residency. Het programma sluit af met een vocaal optreden van de kunstenaar samen met MNNNZNGVRNGNG, het Beetsterzwaagse amateur mannenkoor onder leiding van dirigent Liesbeth van Dongen.

Aanmelden voor de presentatie op zondag 5 november kan via deze link.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen in SYB.

Programma
15:00 Inloop
15:30 Q&A
16:00 Vertoning van The Visitor
16:30 Performance in samenwerking met MNNNZNGVRNGNG
16:45 Afsluitende borrel
18:00 Einde

Over Karsten’s residency en The Visitor
In Kunsthuis SYB werkte Alban Karsten aan zijn onderzoek The Fences of Beetsterzwaag. Het uitgangspunt van dit project was om met orale geschiedenissen van het dorp te werken – zoals regionale verhalen, mythen, dorpsroddels, leugens en zeer lokale kronieken. Om toegang te krijgen tot het collectieve geheugen van het dorp, dacht Karsten, moest hij lid worden van haar plaatselijke clubs. Zodoende sloot hij zich tijdelijk aan bij twee Beetsterzwaagse koren.

Via de koren leerde hij veel mensen kennen met ieder hun unieke verhalen, die hem op hun beurt weer doorverwezen naar andere contacten. Al snel kwam hij meerdere dagen per week bij dorpelingen over de vloer. Tijdens een van deze bezoeken hoorde hij het verhaal van het ongewoon hoge aantal UFO-waarnemingen in deze regio in het midden van de jaren zeventig. Vanaf dat moment begon Karsten zijn zoektocht naar directe getuigen die bereid waren om met hem mee te werken aan zijn film The Visitor.

Die zoektocht bracht hem bij mensen met de meest uiteenlopende en wonderlijke ervaringen van decennia geleden, terwijl de koren een essentieel aspect van zijn artistieke werk bleken te zijn. De koren brachten structuur in zijn weken door de repetities en hielpen hem het zingen te herontdekken als onderdeel van zijn artistieke praktijk; als een performatief instrument en een methode om zich te verbinden met een gemeenschap.