1 januari 2015

PROGRAMMERINGS-COMMISSIE VERNIEUWD

We startten 2015 met een deels vernieuwde Programmeringscommissie. In de oude commissie kwamen recentelijk drie stoelen vrij: Maritt Kuipers werd in oktober tot onze vreugde SYB’s nieuwe artistiek leider en Arjen de Leeuw en Angela Serino namen in december afscheid. In de nieuwe commissie werden per 2015 de zittende leden Noor Nuyten en Timmy van Zoelen versterkt door de nieuwe leden Tom Kok, Erica van Loon, Vincent van Velsen en Agnes Winter. We stellen hen hier graag aan je voor.

Noor Nuyten heeft in 2011 haar postgraduaat aan het HISK te Gent afgerond. Ze is opgegroeid in Groningen en heeft in 2009 haar bachelor Fine Arts aan Academie Minerva behaald. Momenteel woont en werkt ze in Amsterdam. Vorig jaar ontving ze een startstipendium van het Mondriaan Fonds. Ze heeft verscheidene exposities in binnen en buitenland en haar werk wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery, Amsterdam. Naast haar werkzaamheden als kunstenaar werkt ze onder andere als educatief medewerker bij Stedelijk Museum Amsterdam, Nieuwe Vide in Haarlem en Nationale Opera en Ballet Amsterdam. Ook schrijft ze voor o.a. Tubelight. Sinds maart 2012 is Noor Nuyten lid van SYB’s Programmeringscommissie.

Timmy van Zoelen (IJsselstein, 1982) is beeldend kunstenaar. Hij heeft De Ateliers in Amsterdam afgerond (2013) en behaalde een MFA aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam (2011). Zijn werk is recentelijk o.a. te zien geweest in de solotentoonstelling Astroturfer bij Galerie Fons Welters, Amsterdam (2014); en in verscheidene groepspresentaties waaronder Zamboni for the Moose, Galerie Juliette Jongma, Amsterdam (2014); Blu Heron Social Club, Rotterdam (2013); Bourgeois Leftovers, De Appel, Amsterdam (2013); Offspring 2013 en LIMBODROME, De Ateliers, Amsterdam (2013, 2012); You took the part that once was my heart, The Hunterian, Glasgow International Festival of Visual Art (2012) en :Hypercolon:, Smart Project Space, Amsterdam (2011). Van Zoelen was in de zomer van 2010 samen met collega-kunstenaar Sybren Renema resident bij Kunsthuis SYB met hun project Het Fries Museum presenteert: Mata Hari’s hoofd. In september 2013 startte hij als lid van SYB’s Programmeringscommissie.

Tom Kok woont en werkt als beeldend kunstenaar in Utrecht. Hij studeerde aan de HKU en aan het Piet Zwart Instituut. Kok nam deel aan verschillende groepsexposities in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast was zijn werk te zien in verschillende solotentoonstellingen in o.a. NP3 (Groningen) en Gallery Fortlaan 17 (Gent). Op regelmatige basis werkt hij samen met Jan Willem Deiman (Kok & Deiman). Tom Kok was zelf ‘artist in residence’ in Kunsthuis SYB in 2013 met zijn project Pumping Intuition.

Erica van Loon woont en werkt als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Ze studeerde Architectonisch Ontwerpen aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen en vervolgens beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Van Loon werkt met een combinatie van media; video, fotografie, sculptuur, tekeningen en performatieve elementen. Van 2005 tot 2007 was ze deelnemer bij postacademisch kunstenaarsinstituut De Ateliers in Amsterdam. Ze was zelf ‘artist in residence’ in Kunsthuis SYB in 2010 met haar project Veldwerk. In 2012 verbleef zij via het Mondriaan Fonds in het Banff Centre for the Arts in Canada en in 2015 heeft zij een werkperiode in Zwitserland bij Artist on a Hill.

Vincent van Velsen heeft een achtergrond in internationale bedrijfskunde, kunst- en architectuurgeschiedenis en is freelance onderzoeker, schrijver en curator. Hij levert geregeld bijdrages aan o.a. Metropolis M en Volume en schrijft voor instellingen als SMBA, Castrum Peregrini, Lokaal 01 en Platform BK, daarnaast is hij redactielid van het nieuwe cultuurplatform We Are Public. Vincent van Velsen was in 2013 en 2014 lid van het Schrijversprogramma van Kunsthuis SYB.

Agnes Winter (Groningen) is kunsthistoricus en kunstcriticus. Ze volgt momenteel de researchmaster Art History: Curatorial Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek doet naar de functie en het belang van kleine kunstinitiatieven. Zo werkte ze onder andere mee aan een grootschalig onderzoeksproject van de Zaak Nu, wat leidde tot de publicatie ‘Nu is het Zaak’. Ook is ze werkzaam bij het on- en offline kunsttijdschrift Tubelight als webredacteur. Per 2015 start Agnes Winter als lid van SYB’s Programmeringscommissie én als schrijver in het Schrijversprogramma van Kunsthuis SYB.