21 oktober 2022

Shortlist Sybren Hellinga Kunstprijs 2022

Nieuws

Met plezier maakt Kunsthuis SYB de vijf genomineerden voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 bekend. De prijsuitreiking en de opening van de expositie met de geselecteerde kunstenaars vinden plaats op zondag 13 november in Beetsterzwaag. De winnaar ontvangt 3000 euro als ondersteuning voor diens kunstenaarspraktijk.

De jury van deze 9e editie, bestaande uit Vytautas Kumža (winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019), Saskia Noor van Imhoff (beeldend kunstenaar werkzaam tussen Friesland en Amsterdam), Laurie Cluitmans (curator Centraal Museum in Utrecht), Sanne Luteijn (manager The Ekard Residency), heeft de volgende kunstenaars genomineerd:

Benjamin Francis

Olivia D’Cruz

Peter Scherrebeck Hansen

Sarjon Azouz

Vita Soul Wilmering

In totaal reageerden 111 kunstenaars op de Open Call voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022. Uit deze aanmeldingen heeft SYB Circles een longlist van 20 kunstenaars samengesteld, waaruit de onafhankelijke jury een shortlist van 5 kunstenaars selecteerde. De genomineerden zijn allen in de afgelopen 5 jaar afgestudeerd aan een kunstacademie en wonen en werken momenteel in Nederland.

Het werk van de genomineerde kunstenaars zal in Kunsthuis SYB te zien zijn in de vorm van een groepstentoonstelling, samengesteld door curator Titus Nouwens. De tentoonstelling loopt van zondag 13 november tot en met 4 december 2022.

De kunstenaars:

Benjamin Francis studeerde in 2020 af aan de opleiding Beeldende Kunst van ArtEZ BEAR in Arnhem. Binnen zijn werk reflecteerd hij op zijn geleefde ervaring van het voortdurend gecorrigeerd worden op spelfouten, vanwege zijn dyslexie. Deze dissonanten of fouten worden zorgvuldig gecorrigeerd in onze huidige maatschappij, omdat alles wat buiten de norm valt als onproductief wordt beschouwd en daarom wordt uitgesloten. Door de verborgen dynamiek bloot te leggen van de machtsverhoudingen die de manier waarop ons geleerd is goed van kwaad te onderscheiden structureren en reguleren, stelt hij de vraag hoe die systemen zijn ontstaan en wie de positie heeft om die binaire tegenstellingen te dicteren. Benjamin exposeerde onlangs o.a. in Hotel Maria Kapel, Het HEM, P/////AKT, Singular Art en Mutter.

Olivia D’Cruz (1996) is een in Groningen gevestigde kunstenaar en filmmaker uit Goa, India. Ze studeerde in 2020 af in illustratie en animatie aan Academie Minerva. Geïnspireerd door ecofeminisme en de environmental humanities, richt haar werk zich op het verzamelen van verhalen uit de meer-dan-menselijke wereld. Ze is geïnteresseerd in de structuren die ontmoetingen tussen landschappen, mensen en andere dieren mogelijk of onmogelijk maken. In 2020 ontving ze de Academie Minerva Onderzoeksprijs voor haar afstudeerfilm. In 2022 exposeerde D’Cruz bij Noorderlicht in Groningen haar langlopende project over grondstoffenwinning. Ze ontwikkelt regelmatig kunstworkshops voor kinderen en hecht binnen haar artistieke praktijk veel belang aan samenwerking en intergenerationele relaties.

Peter Scherrebeck Hansen studeerde in 2022 af aan de SNDO, School for New Dance Development, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Peter is cellist, videokunstenaar en choreograaf, die werkt vanuit een queer feministisch perspectief. In hun choreografisch werk onderzoekt en ontwerpt Peter wat hen ‘de paraspace’ noemt – een ruimte voor liminale wezens uit verschillende tijden. Peter creëert choreografische tableaus waarin een dialoog ontstaat tussen video, keramiek, stem en de praktijk van het oproepen en belichamen van vrouwelijke figuren. Met als uitgangspunt het fysieke lichaam en somatische praktijken wil Peter choreografische dragers creëren voor persoonlijke en collectieve herinneringen en hun overblijfselen.

Sarjon Azouz is een multidisciplinaire kunstenaar, die werkt met ijdelheid als onderzoeksruimte in identiteitspolitiek. Hen studeerde in 2022 af aan BEAR, ArtEZ Arnhem. Sarjon’s praktijk draait om het vinden van manieren om ruimtes van dialoog tussen hun vele alter ego’s te leiden. Deze personages vinden zeggenschap door middel van geluid, woorden en rekwisieten die worden gemaakt en gebruikt met een versnellende aanpak als onderzoeksmethode, wat resulteert in voorlopige composities voor verschillende ruimte- en media-interventies. Sarjon is momenteel artist in residence bij Museum Arnhem, geselecteerd kunstenaar en curator voor Biënnale Gelderland 2022-2023 en sinds 2019 programmeur voor de queer interventiegroep Queeructation in Arnhem.

Vita Soul Wilmering (1996) woont en werkt in Den Haag, waar ze deel uitmaakt van het kunstenaarscollectief Helicopter. Wilmering studeerde Audiovisual Arts en volgde cursussen aan het conservatorium en de toneelafdeling van het KASK in Gent. Vanuit een documentairebasis werkt Wilmering met video, installatiekunst, performance en muziek. Ze beschouwt de performatieve ruimte die een camera oproept als een instrument om vriendschappen aan te gaan en op een intieme manier te communiceren met de mensen die ze filmt. Haar films werden geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam (NL), Visions du Reél (CH) en DocLisboa (PT). Ze was eerder artist in residence bij De Ateliers in Amsterdam en KAMEN Artist Residency in Bosnië en Herzegovina.

De curator:

Titus Nouwens is een curator en organisator gevestigd in Amsterdam en Athene, met een sterke interesse in de omstandigheden, structuren en vormen van kunstproductie en toeschouwerschap. Sociale relaties en persoonlijke geschiedenissen vormen binnen zijn praktijk een belangrijk uitgangspunt. Hij heeft projecten gecureerd en geproduceerd voor organisaties als ROZENSTRAAT, De Appel en FLAM in Amsterdam, Haus N in Athene en Manifesta Biënnale in Pristina. In 2020 behaalde Nouwens een MA in Curating Contemporary Art aan de Royal College of Art in Londen en sinds 2022 zit hij in de adviesraad van het nomadische kunstplatform Het Resort in Groningen.

Over de prijs:

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt iedere 3 jaar uitgereikt. Galeriehouder Sybren Hellinga stichtte de prijs in 1998 vanuit zijn levensopdracht om vooruitstrevende kunst te stimuleren. De organisatie van de prijs wordt gedaan door Kunsthuis SYB, maar deze wordt traditiegetrouw mogelijk gemaakt door Sybren Hellinga Stichting. Winnaars van de vorige edities zijn Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007), Jetske Verhoeven (2010), Riet Wijnen (2013), Milena Naef (2016), Vytautas Kumža (2019).

De Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, de Provincie Fryslân, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland.