31 mei t/m 10 juli 2022

Sol Archer: Gardening Practices

Residency

Sol Archer is van 30 mei – 10 juli 2022 te gast in Kunsthuis SYB om een film te maken over het beheer en behoud van landschappen en ecosystemen middels tuinieren.

Met de botanische tuin van de 18e en 19e eeuw werd het mogelijk om een afgebakend geografisch gebied te creëren door de kunstmatige constructie van klimaten, zoals tropen, woestijn en siërra en allerlei andere uitheemse omgevingen.

Dit verschijnsel is niet beperkt tot botanische tuinen en is evenmin modern. Zo zijn landbouw en tuinieren al sinds het ontstaan van nederzettingen specifieke vormen van aanpassing in het landschap. Het creëren van kunstmatige klimaten, zoals tropen in verwarmde kassen en tuinhuisjes, was echter een nieuwe manier van beheer en behoud die specifiek gericht was op de 19e-eeuwse constructie van de natuur als beeld en als een collage van fragmenten die uit hun oorspronkelijke context waren gehaald. Inmiddels kunnen we duizenden jaren van reizen, handel, nederzettingen en kolonialisme aflezen aan de manier waarop een tuin wordt verzorgd en aan het onderhoud van de kunstmatige klimaten waarin planten uit verschillende hoeken van de wereld samenkomen.

Tijdens zijn residency in SYB richt Sol zich op het onderhoud van tropische planten en de relatie tussen tropisch tuinieren en natuurbeelden uit de koloniale periode. Hij werkt samen met inwoners van Beetsterzwaag en de Tropische Kas om te ontdekken welke condities zij creëren voor de planten die uit alle uithoeken van de wereld komen en nu in Friesland kunnen groeien. Samen met lokale zanggroepen maakt hij daarnaast een soundtrack met 19e-eeuwse muzikale transcripties van Braziliaanse dierengeluiden.

Tijdens zijn eindpresentatie op zondag 10 juli 2022 is een eerste versie van de film te zien. Kunsthuis SYB is tijdens Sol’s residency open op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur.

Over de kunstenaar

Sol Archer (1983) is een in Rotterdam gevestigde kunstenaar die werkt met de manier waarop collectieven en gemeenschappen zichzelf vormen door middel van cultuur.

Door samen te werken met professionele en niet-professionele groepen, beschouwt Sol de ontmoeting als een ruimte voor productie. Hij werkt veelal met bewegend beeld dat hij inzet om een dubbeling te produceren: werken als een collectieve handeling of middels het werk een collectiviteit produceren als nieuwe manieren van samenzijn.

Sol gaat samenwerkingsverbanden aan en voert gesprekken met gemeenschappen, waarbij ze strategieën ontwikkelen om de controle over de representatie van zichzelf en hun werk te verleggen, met als doel groepen te steunen voor wie cultuur en vrijwilligersactiviteiten een manier zijn om identiteit en gedeelde waarden op te bouwen.

Oproep
Sol is op zoek naar professionele en amateurtuiniers uit de omgeving van Beetsterzwaag. Ben jij of ken jij diegene? Hij heeft het graag over manieren van tuinieren (binnen en buiten), wat iemand weet over de planten in de eigen tuin, welke omstandigheden er voor de planten worden gecreëerd om te gedijen, en hoe diegene met de planten leeft.

Heb je een tip voor Sol? Stuur een e-mail naar info@solarcher.net of naar info@kunsthuissyb.nl.

Het project is mogelijk gemaakt door: