15 t/m 23 mei 2010

SYB OP KUNSTVLAAI 2010

Nina Wijnmaalen

“The unknown artist, his bad taste and the way he moves his famous body”

Kunsthuis SYB nodigde Nina Wijnmaalen uit als representant op de Kunstvlaai. De achtste Kunstvlaai vindt plaats in en rondom de Westergasfabriek in Amsterdam, waar zich zo’n 70 kunstpodia, een groot aantal masteropleidingen en circa 400 kunstenaars presenteren.

Vorig jaar bracht Nina Wijnmaalen zes weken door in Kunsthuis SYB. Tijdens haar project The drunken artist, his strange appetite and an imaginary collection of untamed rabbits organiseerde ze nachtelijke fotosessies met vrienden. Hierin probeerde ze de roes van ultieme verbondenheid te vangen, zonder woorden, zonder oordeel. De sessies gingen gepaard met oesters, champagne, chocola, schmink, verkleedpartijen en vreemde attributen.

Ook werkte ze een aantal personages uit tot videowerken. Met deze video’s richt ze zich juist op de afstotende medemens: figuren die ze uitvergroot tot ‘typetjes’ met een ambigu karakter, wetende dat ze daarmee eigenlijk zelfportretten maakt.

Tijdens de Kunstvlaai zet Wijnmaalen haar project voort onder een iets gewijzigde titel en zonder de intimiteit en afzondering van Kunsthuis SYB. Ze schreef een script voor een dagelijkse performance in haar ruimte op de Kunstvlaai met rollen die in het verlengde liggen van eerdere personages. Het script is vastomlijnd maar ze oefent niet van te voren. “Ik zal er negen dagen, halve dagen, mijn leven slijten onder deze titel”, aldus Wijnmaalen.

In de ruimte staat een bankje en een naaimachine. Op de vloer liggen oosterse tapijten, er staat een klein tafeltje voor de bank en een ladekastje met attributen en aan de muur hangt een schilderijtje en een makreel. Naast het bankje staat een orchideetje en op de grond staan circa 10 tv’s met video’s waarop Wijnmaalen te zien is in verschillende rollen.

Nina Wijnmaalen (Groningen, 1980) volgde verschillende theater- en performance opleidingen en studeerde in 2007 af aan de Academie Minerva in Groningen. Sindsdien nam zij deel aan een aantal groepsprojecten, waaronder de VPRO ledenwerfcampagne, een nevenexpositie van de World Press Photo, het CLASH Jonge Harten Festival en de CBK Uitleenschatten.

THE UNKNOWN ARTIST, HIS BAD TASTE AND THE WAY HE MOVES HIS FAMOUS BODY
Nina Wijnmaalen
Kunstvlaai Westergasfabriek Amsterdam
15 t/m 23 mei 2010

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Friesland.