INTRODUCTIE

In SYB Circles experimenteren kunstenaars en denkers met verschillende om tot een reflectie op een kunstproject te komen. Deze beschouwingen kunnen de vorm aannemen van podcasts, dialogen, lees- en discussiegroepen of live events. Zo onderzoekt SYB welke rol verschillende nieuwe media kunnen spelen in het domein van de kunstkritiek. Lees hier over de leden van SYB Circles 2022.

Sinds 2012 heeft Kunsthuis SYB een schrijversprogramma waarin schrijvers en critici reageerden en reflecteerden op het werk dat tijdens de residencies werd geproduceerd. Veel oud-deelnemers aan het schrijversprogramma, schrijven ondertussen voor landelijke kunsttijdschriften en kranten zoals Metropolis M en De Volkskrant.

De leden van SYB Circles worden elk aan een residency-project gekoppeld, en zullen in gesprek gaan met de kunstenaar om zo tot een nieuwe (vorm van) beschouwing te komen. Kritiek in de breedste zin van het woord helpt een kunstenaar vooruit, vergroot het inzicht in het eigen werk, daagt uit en inspireert. Critici, kortom, creëren context. Met SYB Circles verkent Kunsthuis SYB mogelijke vormen van kunstkritiek zonder daarbij de rol van de criticus uit het oog te verliezen. De resultaten van SYB Circles worden gedeeld met het publiek via de website en andere (digitale) kanalen van SYB.

SYB Circles 2022-2023:
Josje Hattink, Liza Voetman, Vanessa van ’t Hoogt, Alina Lupu, Anika Mariam Ahmed

SYB Circles 2019-2021:
Josje Hattink, Brenda Tempelaar, Liza Voetman, Anna-Rosja Haveman, Vanessa van ’t Hoogt.

Schrijversprogramma 2017-2018:
Alix de Massiac, Menno Vuister, Angharad Williams, Ananda Serné, Céline Mathieu, Arianne Kamsteeg, Agnes Winter.

Schrijversprogramma 2015-2016:
Marian Cousijn, Docus van der Made, Julia Steenhuisen, Judith Spijksma, Anne Marijn Voorhorst, Agnes Winter.