19 oktober t/m 3 november 2019

Tentoonstelling Sybren Hellinga Kunstprijs

Exhibition

Op 19 oktober wordt in Kunsthuis SYB een groepstentoonstelling geopend met werk van Caz Egelie, Vytautas Kumža, Alina Lupu, Samuel Otte en Natalia Papaeva: zij zijn genomineerd voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2019. 

Na de opening is het werk van de genomineerden drie weekenden lang te zien in SYB.

Op zondag 3 november wordt de tentoonstelling afgesloten met de bekendmaking van de winnaar. Op die dag worden er bovendien twee performances getoond: Quality, Speed Consistency van Alina Lupu, waarin ze de arbeidsomstandigheden in een restaurant naar SYB haalt en She’s been in the bizz for years, een zangperformance van Caz Egelie.

Groepstentoonstelling Sybren Hellinga Kunstprijs 2019
19 oktober – 3 november in Kunsthuis SYB
SYB is geopend op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur
Opening: 19 oktober, 13:00 uur
Prijsuitreiking: 3 november om 15:00 uur

Caz Egelie (1994) behaalde in 2018 zijn Bachelor of Fine Art and Design aan de HKU, Utrecht. Zijn werk bestaat uit sculpturen, performances en 3D-animaties, en was onder andere te zien bij Moira (Utrecht), Arti et Armicitiae (Amsterdam), de Vishal (Haarlem), en in Palais de Tokyo (Parijs). In de zomer realiseerde hij performances op Welcome to the Village in Leeuwarden, met VHDG en ook in SYB laat hij live performances zien. Daarnaast toont hij het vierluik I fell in love with a prop.

Fotograaf Vytautas Kumža (1992) studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij studeerde ook aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk was de laatste jaren te zien bij Fondazione Fotografia Modena, de National Gallery in Praag, Showroom MAMA, Rotterdam en op verschillende kunstbeurzen in Nederland. In SYB toont hij de sculpturen We won’t fade into en Half empty half full.

Alina Lupu (1985) is een post-conceptuele kunstenaar en schrijver. In 2016 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds december 2018 heeft ze het geluk om te worden gefinancierd via het Mondriaan Fonds. Daarvoor was ze afwisselend werkzaam en onder contract bij Deliveroo, Helpling, Foodora, Uber, Hanze Groningen, Willem de Kooning Rotterdam, de Taart van m´n Tante en Poké Perfect Amsterdam. Haar pensioen zal uiteindelijk iets meer dan 2 euro per maand bedragen. In SYB onderzoekt ze de lokale arbeidsomstandigheden, die te zien zijn in performances (ieder weekend), en een installatie.

Samuel Otte (1980) studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag met een installatie en een boek, genaamd De Val; een simultaan afscheidswerk van zijn overleden vader en zijn gereformeerde achtergrond. Het werk was te zien in het Rotterdams Fotomuseum als een van de genomineerden van het Steenbergen Stipendium. In SYB toont hij zijn werk These are the agreements 2, het eerste deel was te zien te zien in Prospects & Concepts op Art Rotterdam 2019.

Natalia Papaeva (1989) werd geboren in Orlik, een klein dorp in Buryatia, Siberië. Ze verhuisde naar Nederland om te studeren aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Ze studeerde in 2018 af met het videowerk Yokhor, waarmee ze zowel de afdelingsprijs aan de Koninklijke Academie als de TENT Academy Award won. In SYB toont ze Yokhor en haar nieuwe werk How are you?, over verandering, thuiskomen en rouw.

 

 

 

 

Over de prijs
De Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit een geldprijs van 3000 Euro. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt, dit jaar voor de 8e keer, en is vernoemd naar de galeriehouder Sybren Hellinga (1926-2000). Hellinga runde een ideële galerie op Hoofdstraat 70, het huidige Kunsthuis SYB. Na zijn overlijden liet Hellinga een pand en een bescheiden vermogen na aan de Sybren Hellinga Stichting. Het pand moest een vrijplaats worden waar talent compromisloos tot ontwikkeling kon komen.

De jury van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2019 bestaat uit Peter van der Es (initiator Unfair, Amsterdam), Nathalie Hartjes (directeur MAMA, Rotterdam), Milena Naef (winnaar van de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs) en Louwrien Wijers (beeldend kunstenaar). Op zondag 3 november zullen zij de winnaar bekend maken.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland, en mediapartner BK-informatie.