1 augustus t/m 18 september 2012

TERRA NOVA

Residency Sjoerd van Leeuwen, Harald den Breejen

Op een expeditie met als doel als eerste de Zuidpool te bereiken, kwamen de Brit Robert Falcon Scott en zijn mannen op 17 januari 1912 aan op het uiterlijke zuidpunt alleen om erachter te komen dat de Noor, Roald Amundsen hen voor was geweest. Teleurgesteld en ernstig verzwakt begonnen Scott en zijn mannen aan hun fatale terugtocht. Geen van hen zou het basiskamp bereiken. Evengoed werd Scott in zijn thuisland gezien als het toonbeeld van Britse moed en uithoudingsvermogen. Een romantische voorstelling die in de tweede helft van de 20ste eeuw plaats moest maken voor een ontluisterd beeld van Scott als een waaghals die zijn mannen een gewisse dood in joeg. De reputatie van Robert Falcon Scott lijkt te veranderen gelijk ons wereldbeeld verandert. Hierdoor blijft zijn expeditie eindeloos fascineren.

100 jaar na de dood van Scott en zijn mannen vindt er opnieuw een expeditie plaats. Ditmaal is de uitvalsbasis Kunsthuis SYB en het doel het geografisch middelpunt van de Waddenzee. De kunstenaars Sjoerd van Leeuwen en Harald den Breejen zullen hun uitrusting samenstellen, hun conditie trainen en een team van experts verzamelen om, in navolging van Scott, op eigen kracht de elementen te trotseren. Het is een ode aan de meest wilde en ongerepte natuur die Nederland kent. ‘Terra Nova’ is in de eerste plaats een poging om de ontdekkingsgeest en overwinningszucht nieuw leven in te blazen. Op een tweede plan omvatten de voorbereidingen voor de tocht een onderzoek naar de expeditie van Robert Falcon Scott en de betekenis van dergelijke ontdekkingsreizen in onze hedendaagse samenleving.

Sjoerd van Leeuwen (Zaandam, 1985) volgde zijn master aan het Piet Zwart Instituut en Harald den Breejen (Dordrecht, 1983) nam deel aan het residency-programma van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. ‘Terra Nova’ is het gevolg van een actief samenwerkings verband tussen beide kunstenaars dat al werd gesmeed tijdens hun bachelorstudie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.’ In het werk van beide kunstenaars neemt het landschap een belangrijke positie in. Zo koppelt Den Breejen in zijn collages en installaties de meetkundige principes, die ten grondslag liggen aan onze waarneming, los van het landschap om ze vervolgens op een speelse manier te herintroduceren. De installaties van Sjoerd van Leeuwen draaien rond de eeuwige wisselwerking tussen documentatie en onvermijdelijke verandering in het landschap.

‘Terra Nova’ is onderdeel van het satellietprogramma van Noorderlicht Fotomanifestatie 2012, getiteld ‘Terra Cognita’ . Daarom is vanaf zondag 2 september t/m 9 september dagelijks de documentatie van de expeditie te bekijken in Kunsthuis SYB.

Openingstijden werkperiode 1 aug. t/m 18 sept.:
iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Extra openingstijden tijdens Fotomanifestatie Noorderlicht:
zo. 2 t/m zo. 9 sept. dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur

Feestelijke presentatie en ‘artist talk’:
zaterdag 8 september om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds en Provincie Friesland.

Afbeelding homepage: still uit de film Scott of the antarcic (1948) en een gevonden foto van een groep wadlopers (2008)

Program Terra Nova

Saturday, August 4
14:00 hours: film screening ‘Scott of the Antarctic’ (Charles Frend, 1948)
16:00 hours: screening documentary about Sir Robert Scott

Saturday, August 11:
14:00 hours: film screening ‘Fitzcarraldo’ (Werner Herzog, 1982)
16:00 hours: film screening ‘Burden of Dreams’ (Les Blank, 1982)

Friday, August 24:
Farewell for members of the expedition from base camp SYB
17:30 hours: barbecue (if you wish to attend, please contact: info@sjoerdvanleeuwen.nl)
19:30: film screening ‘The Great White Silence’ (Herbert Ponting, 1924)
21:00: Guest Speaker (surprise)

Saturday, September 8:
16:00: festive opening of TERRA NOVA and artist talk with Frysk Hinder whiskey