28 oktober t/m 9 december 2011

THE APOCALYPSE COMMUNITY

Residency Joaquín Cociña, Cristóbal León

El Arca, El Templo en Padre. Madre (2010), de films van het Chileense duo Joaquín Cociña en Cristóbal León, combineren de naïviteit en speelsheid van papier-maché, geknutselde kostuums en stop motion met de weinig plooibare realiteit van het menselijk lichaam. Zware thema’s als het ritueel, seks en de dood gaan moeiteloos over in onschuld, intimiteit of banaliteit. De video’s trekken de kijker mee in een stroom van sterke associatieve beelden, opeenvolgende scènes uit een mythische vertelling die nergens een definitieve vorm vindt.

In tegenstelling tot eerdere stop-motion animaties werden de drie laatste films van Cociña en León in het korte tijdsbestek van één jaar gemaakt. Tijdens de productie besloten beide kunstenaars om hun narratieve en esthetische concepten los te laten en op de draaidag zelf te werken met een open draaiboek en een performer. De video’s ontvouwden zich op de set in improvisatie en dialoog en zijn aanmerkelijk rauwer, intuïtiever en verontrustender dan eerder werk als het sprookjesachtige Lucia en Luis (2007-2008).

Cociña en León willen in SYB de mogelijkheden van deze nieuwe werkwijze onderzoeken en vroegen choreografe Leonie Kuipers (NL) om samen met hen een groep dansers en performers bijeen te brengen die zich als leden van de The Apocalypse Community koortsachtig voorbereiden op de laatste dag. In Beetsterzwaag werken ze aan het ultieme theaterstuk; een stuk waarin al het lijden en alle hoop een vorm moeten vinden. Videomateriaal waarop het gebeuren op de filmset te volgen is, wordt tijdens de residentie geprojecteerd op de ramen van het kunsthuis. Op die manier willen de kunstenaars de bewoners van Beetsterzwaag nieuwsgierig maken en verleiden om zich als performer aan te sluiten bij de Apocalyps gemeenschap.

Joaquín Cociña (1980, CL) en Cristóbal León (1980, CL) wonen en werken in Amsterdam en werken sinds 2007 samen. Onafhankelijk van elkaar maken ze tekeningen, animaties, installaties, decors en schrijven ze teksten. In hun gezamenlijke projecten proberen ze dit alles te combineren in één geheel. Zo werd Lucía en Luis (2007-2008, in samenwerking met Niles Atallah) een grimmige vertelling in een stop-motion animatie waarin het interieur letterlijk als drager voor de tekenfilm werd gebruikt. El Arca, El Templo en Padre. Madre waren dit jaar te zien in de installatie The Third World in de Upstream Gallery in Amsterdam.

Cristóbal León is kunstenaar en filmmaker. Hij behaalde zijn bachelors diploma in vormgeving aan de Universidad Católica in Chili, ontving in 2007 een beurs van de DAAD en reisde af naar Berlijn voor een eenjarig programma aan de UDK. Cristóbal León beëindigt dit jaar een residentie aan De Ateliers in Amsterdam.

Joaquín Cociña is kunstenaar en filmmaker. Hij behaalde zijn bachelors diploma in vrije kunst aan de Universidad Católica in Chili, nam deel aan verschillende tentoonstellingen in Chili en daarbuiten en werkte als schrijver, illustrator en decorontwerper voor het theater. Joaquín Cociña presenteerde onlangs een solotentoonstelling in de AFA Gallery in Santiago in Chili.

THE APOCALYPSE COMMUNITY
Cristóbal León & Joaquin Cociña
Projectperiode 28 oktober t/m 9 december 2011
Raamexpositie: 3 december 2011 t/m 3 januari 2012
Feestelijke afsluiting en artist talk: zaterdag 3 december 15.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.