19 september t/m 23 oktober 2012

TO HAVE ONE’S CAKE AND EAT IT TOO

Master Artistic Research, UvA

Deelnemende kunstenaars: Naomi Cheung San, Pieter de Kok, Szilvia Mondel, Rosalie Ravensteijn, Paula Salas, Weronika Zielinska, Heiðar Kári Rannversson, Maritt Serena Kuipers en het Zolder Museum (Iva Supic Jankovic, Aimee Zito Lema, Kristina Benjocki en Isfrid Angard Siljehaug).

Artistic research is hip, maar wat het precies betekent is niet altijd even helder uiteengezet. Wat heeft Beetsterzwaag bijvoorbeeld aan artistic research? Dit is misschien een flauwe vraag, maar tegelijkertijd draagt ze alle grote vragen binnen het fenomeen ‘artistic research’ in zich. Hoe ziet de praktijk van een artistic researcher er bijvoorbeeld uit? Voor wie doet hij eigenlijk onderzoek en hoe kan dit worden gepresenteerd? En waarom hebben we eigenlijk nog steeds geen bevredigend Nederlands woord voor artistic research?

Kunst is, evenals wetenschap, een vorm van kennisproductie. Maar de kennis die de kunst genereert is vaak ongrijpbaar terwijl de wetenschap er juist naar streeft kennis te genereren op een transparante, navolgbare manier. Die kennis wordt omgezet in een koele, zakelijke en ondubbelzinnige presentatie. Hoe combineer je twee schijnbaar zo verschillende manieren van kennisproductie en presentatie? Dit is de vraag waarmee veel artistic researchers worstelen.

In de periode van 19 september t/m 23 oktober 2012 zal Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag de plek zijn voor een intensieve uiteenzetting met deze en andere vragen omtrent artistic research. In vijf sessies van elk een week zijn een aantal alumni (2012) van de master artistic research aan de Universiteit van Amsterdam samen gekomen met een aantal eerstejaars studenten van dezelfde master. Ze hebben hun verwachtingen, successen en mislukkingen met elkaar gedeeld door te reflecteren op hun eigen onderzoekspraktijk met als doel niet minder dan door te dringen tot de essentie van artistic research. In de vierde week heeft het Zolder Museum zich aangesloten bij het project. Het Zolder Museum is een artistic research project van Iva Supic Jankovic.

Symposium ‘Artistic Research in Daily Life’:

Bij wijze van conclusie, zal een symposium plaatsvinden op 20 oktober. Net als de residentie periode, belooft het een dynamisch en intensief programma te worden, waarbij – naast de residenten – er een panel van kunstenaars en wetenschappers hun werk presenteren en deelnemen aan de discussie:

– Sara Campos – een oefening naar het luisteren naar elkaars stem en aanwezigheid

– Rebecca Stephany – chronologie, asynchronicities en de consequenties van ‘Doppelwörter aus: Bilder, Bedeutung, Austreibung, Produktion’ (een project bij Performance Project LISTE 17, Basel, 2012)
– Esmé  Valk – recent onderzoek en projecten, o.a. ‘Showcasing Today’s Essentials’ (2010) en ‘The Importance of the Composed Domain’ (2012)
– Jeroen Boomgaard (hoofd Artistic Research, UvA)
– Lucy Cotter (hoofd MAR, Den Haag)
– Moderator: Heiðar Kári Rannversson

Projectperiode:
19 september t/m 23 oktober 2012
Symposium ‘Artistic Research in Daily Life’:
zaterdag 20 oktober, 14 uur

 

TO HAVE ONE’S CAKE AND EAT IT TOO

Master Artistic Research (Universiteit van Amsterdam)
19 september t/m 23 oktober 2012

Dit project wordt mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds, de Provincie Friesland en de Universiteit van Amsterdam.