23 februari t/m 5 april 2011

UNE CONDITION NATURELLE

Residency Walter van Broekhuizen, Arjen de Leeuw

In het project ‘Une condition naturelle’ laten Arjen de Leeuw en Walter van Broekhuizen de wildernis bezit van hen nemen. Beide kunstenaars zijn in hun werk geboeid door de rol van de natuur in het dagelijks stadsleven. De stad, die sinds de negentiende eeuw met bakstenen huishoudens en burgerschap de natuur overwoekert, staat centraal als een ambigue plek waarin de positie van de mens allesbehalve duidelijk is. In SYB onderzoeken Van Broekhuizen en De Leeuw voor het eerst samen de relatie tussen de natuur en de ‘beschaafde’ mens, waarbij de kunstenaars en hun hedendaagse stedelijke leefomgeving als uitgangspunten dienen.

Het eerdere, individuele werk van beide kunstenaars zit al langer op een lijn. Zo biedt Walter van Broekhuizen’s site specific houten installatie ‘House in the Woods’ (2009) de toeschouwer de mogelijkheid een bosrijke omgeving vrij te aanschouwen en zich op zijn beurt te laten bekijken. Hiermee wordt de ogenschijnlijk afgenomen greep van de natuur op de mens als gevolg van de sterke urbanisatiedrang benadrukt. Ook Arjen de Leeuw reflecteert in zijn video’s en installaties op de natuurlijke omgeving, de menselijke ambitie om deze te overmeesteren en de soms omgekeerde uitwerking hiervan. Zo verdwijnen tv’s en stoelen onder een dikke laag klei en ontvouwen verpakkingsdozen en tape zich tot een kano.

Tijdens hun residency stellen De Leeuw en Van Broekhuizen de vraag centraal of hun verlangen naar ‘de Natuur’ nog realistisch is of slechts vervalt in nostalgische droombeelden zoals we die kunnen vinden in het romantische werk van schilders als Caspar David Friedrich. De dialoog die de kunstenaars al langere tijd verbindt zal in Beetsterzwaag een meer praktische aard krijgen. Oud en nieuw werk wordt samengebracht tot een gesamtkunstwerk om zo nieuwe verhalen op het spoor te komen. De omgeving van Kunsthuis SYB zal zich daarbij aandienen als derde hoofdrolspeler.

Walter van Broekhuizen (Rotterdam, 1968) studeerde aan Academie St. Joost in Breda en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk was te zien in tal van tentoonstellingen in Nederland, Duitsland, Zweden, Canada, Zuid-Afrika en Indonesië. Tevens maakte hij werk in opdracht voor de publieke ruimte. Eerder was hij artist-in-residence in Praag, Tsjechië; Toronto, Canada; en Bergen, Noorwegen. Walter van Broekhuizen woont en werkt in Amsterdam.

Arjen de Leeuw (Amsterdam, 1972) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij maakte deel uit van tentoonstellingen en festivals in onder meer Zweden, Slovenië, Italië, Spanje en Nederland en werkte voor verschillende theaterproducties. Arjen de Leeuw woont en werk in Amsterdam.

UNE CONDITION NATURELLE
Walter van Broekhuizen en Arjen de Leeuw
23 februari t/m 5 april 2011

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.

Meer informatie:
Walter van Broekhuizen
www.waltervanbroekhuizen.com
E-MAIL

Arjen de Leeuw
www.arjendeleeuw.com
E-MAIL