4 augustus t/m 6 september 2010

VELDWERK

Residency Erica van Loon, Takako Hamano

Gewoonlijk werkt Erica van Loon in haar studio aan kunstmatige landschappen in set-achtige opstellingen. Bouwen, schilderen en fotograferen wisselt ze af, waarbij zij gebruik maakt van houten constructies en transparant plastic, al dan niet beschilderd. Het vervreemdende nieuwe landschap dat zo ontstaat, toont Van Loon vaak op foto’s in lichtbakken.

Onlangs startte Van Loon met het bouwen van constructies in het echte landschap, in de buitenlucht. Ze werkt aan zwevende sculpturen en objecten die ze wil samenbrengen met het landschap. Van Loon onderzoekt hoe deze vliegende sculpturale vorm kan werken ‘als een teken in de lucht, als een zoeker die over het landschap beweegt’.

In SYB wil Van Loon enkele zwevende sculpturen ontwikkelen en deze op verschillende locaties met het landschap samenbrengen. Tijdens dit ‘veldwerk’ zal zij, net als in haar studiowerk, de confrontatie tussen het geconstrueerde en het natuurlijke opzoeken. Zoektochten zoals Alexander Graham Bell ondernam met zijn vliegende constructies rond 1900 neemt ze als referentiepunt in haar eigen avontuur.

Van Loon nodigde beeldend kunstenaar Takako Hamano (Tokyo, Japan, 1975) uit om in SYB te werken tijdens de laatste twee weken van de projectperiode. In SYB zal ze met haar werk reflecteren op haar recente verblijf in het Japanse landschap, terwijl Van Loon reflecteert op het Friese.

Als tweede speciale gast nodigde de kunstenaar Erik de Jong uit, om tijdens de werkperiode een aantal keer met haar in gesprek te gaan. De Jong is bijzonder hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA waar hij zich bezighoudt met de samenhang tussen cultuur, kunst, natuur en landschap, de zogeheten Artisleerstoel, die is ingesteld op voordracht van Natura Artis Magistra en het Fonds BKVB.

Erica van Loon (Meppel, 1978) studeerde in 2005 af aan de Gerrit Rietveld Academie en verbleef vervolgens twee jaar aan De Ateliers in Amsterdam waar ze afstudeerde met haar typerende, gelaagde landschapsconstructies. Haar werk was onder meer te zien in P/////AKT, Amsterdam en bij de tentoonstelling Deep Screen (2008) in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Projectperiode van 4 augustus tot en met 6 september 2010

Open iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Presentatie vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september van 13.00 tot 17.00 uur

Feestelijke bijeenkomst zondag 5 september 16.00 uur

SYB maakt het proces openbaar door tijdens de werkperiode de deuren te openen voor publiek.
VELDWERK
Erica van Loon
Projectperiode 4 augustus t/m 6 september 2010

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.

Erica van Loon
www.ericavanloon.nl