17 januari t/m 7 februari 2014

VLUCHTBASIS

Residency Laura Bolscher

Een rechtstreekse vlucht Majorca-Beetsterzwaag; een krankzinniger vluchtschema kun je niet bedenken. Toch heeft Beetsterzwaag straks een vliegveld. Of beter verwoord: een vluchtbasis. Want waar de meesten Beetsterzwaag vanzelfsprekend zullen beschouwen als een plek waarvandaan je wilt vertrekken, beschouwt kunstenaar Laura Bolscher het piepkleine plaatsje in Friesland juist als toevluchtsoord. Spelend met de dubbele betekenis van het woord ‘vlucht’ creëert Bolscher in het rustige dorpje een plek voor een constant komen en gaan. Inclusief de nodige facilitaire bedrijvigheid: kunsthuis SYB huist straks niet alleen kunstenaars, maar ook reizigers, stewardessen, luchtverkeersleiders, taxibestuurders, souvenirs-shophouders, schoonmakers, douaniers etc.

Hoe de vluchtbasis er precies uit komt te zien en hoe al deze voorzieningen moeten worden ingevuld, is nog de vraag. Waar het Bolscher om gaat is namelijk niet zozeer het eindpunt, maar de weg ernaartoe en de rol die de kunstenaar hierin speelt. In dit opzicht is de kunstenaar de instigator van bedrijvigheid. Maar kan een kunstwerk ook functioneren als een bedrijf? En welke rol heeft de kunstenaar als het bedrijf eenmaal loopt? En wat is eigenlijk de rol van het publiek? Dergelijke vragen vatten al vorm tijdens de creatie en presentatie van Bolschers recente installatie De doelloze discussie. Dit werk bestond uit een verzameling objecten die door het publiek naar believen konden worden geactiveerd, verplaatst en gecombineerd. De kunstenaar liep rond en gaf instructies en uitleg als een Ikea-medewerker bij een bouwpakket.

Laura Bolscher studeerde verleden jaar af met een installatie die de aandacht van de Nederlandse pers wist te trekken en werd beloond met de Klaas Dijkstra Academieprijs, de juryprijs voor een eindexamenkandidaat autonome beeldende kunst aan Academie Minerva (Groningen). Bolschers objecten, installaties en video’s hebben een aanstekelijk speels en zoekend karakter. Het werk is wispelturig en beïnvloedbaar. “Ik wil vloeibaar zijn”, schrijft de beginnend kunstenaar in haar artist statement, “vloeibaar als in het tegenovergestelde van gefixeerd.” Hiermee brengt Laura Bolscher een energie naar Kunsthuis SYB die al het mogelijke nog in zich bergt.

Tijdens de drie weken durende residency in SYB werkt Bolscher samen met een drietal kunstenaars (iedere week één) in wiens werk de ruimte, de ervaring van de ruimte en de manier waarop ruimte wordt gebruikt een belangrijke plek innemen: beeldhouwer Marjet Zwaans, filmmaker Liz Dautzenberg en beeldend kunstenaar Anouk van Reijen.

Geheel in lijn met de traditie in Beetsterzwaag zal de residency uiteindelijk resulteren in een praalwagen die in naam van Kunsthuis SYB zal meerijden in de optocht ter gelegenheid van Koningsdag 2014.

VLUCHTBASIS
Laura Bolscher
Projectperiode 17 januari t/m 7 februari 2014
Feestelijke presentatie:
zaterdag 1 februari om 14:00

Dit project wordt mede gefinancierd door:

PAUWHOF FONDS /
OVERVOORDE – GORDON STICHTING

Meer informatie:
Laura Bolscher
www.laurabolscher.com
06 457 35 888
E-MAIL