13 november t/m 24 december 2023

Wessel Verrijt: Ciliates – Moving Materials

Residency

Wessel Verrijt, Environmental Collage, Derde Wal Nijmegen, Social Aspects, October 2020

Kunsthuis SYB verwelkomt kunstenaar Wessel Verrijt voor een residency van 13 november – 24 december. Bij SYB werkt Verrijt aan zijn onderzoeksproject “Ciliates – Moving Materials”.

Onder de titel Ciliates – Moving Materials creëert Verrijt een netwerk van nieuwe verhalen over Beetsterzwaag door oude materialen van de bewoners te verzamelen en te bundelen tot nieuwe assemblages. De kunstenaar die opgroeide in Lierop (Noord-Brabant), gaat een sociale interactie aan met bewoners van Beetsterzwaag en doet een nieuw onderzoek dat de grenzen tussen kunst, theater en ritueel doet vervagen.

De oorsprong van Verrijts werk ligt in gevonden materialen. Verzamelde stukken hout, textiel, metaal en karton worden door hem geassembleerd tot nieuwe sculpturale vormen, die de sporen van hun herkomst en geschiedenis dragen. De sculpturen zijn tijdelijk van aard en vormen samen een amalgaam; een organisme waarin materialen van sculptuur naar sculptuur reizen en organisch van plek naar plek bewegen.

Tijdens zijn residency bij SYB gaat de kunstenaar op zoek naar bouwcontainers, op bezoek bij boeren en gaat hij van deur tot deur. Op deze manier leert Verrijt de regio, de mensen en hun geschiedenis kennen. Vanuit hier improviseert Verrijt met performatieve momenten die vervolgens gefilmd worden. Binnen het kader van de camera kan bijvoorbeeld een berg zand op een bouwplaats een ware bergtop suggereren en een oude graansilo op een boerderij een kathedraal als achtergrond.

Het project Ciliates – Moving Materials zal resulteren in een publieke presentatie van de films en sculpturen op verschillende buitenlocaties in het dorp op zaterdag 13 januari 2024.

Tijdens de Wessel’s residency is Kunsthuis SYB geopend op zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur.

Over de kunstenaar
Wessel Verrijt (1992, Lierop NL) maakt sculpturen, architecturale voertuigen, tactiele mobiles en levendige personages. Ze zijn zowel robuust als fragiel, als chaotisch en ordelijk. Het lijken levende wezens en suggereren een ritueel of een processie die tot stilstand is gekomen. De sculpturen komen tot leven in performances. Als zodanig verkent Verrijt het idee van ‘living matter’, wanneer lichaam en materie samensmelten en de materie menselijke trekken en emoties aanneemt.

Het project is mogelijk gemaakt door: