15 februari t/m 27 maart 2012

WS2012, OLA VASILJEVA AND DINNER THEATER W MAX N CALLA

Residency Matthew Lutz-Kinoy

Matthew Lutz-Kinoy presenteert de vertrouwde ruimte als een theatrale locatie die voortdurend opnieuw wordt geformuleerd, gemanipuleerd en veranderd. Ieder werk maakt deel uit van een proces waarin de kunstenaar een verzameling van performances telkens opnieuw documenteert, representeert en herhaalt in video’s, performances en sculpturen. In SYB bouwt Matthew Lutz- Kinoy voort op twee recente installaties die de verschillende niveaus waarop het object, de ruimte en de performer functioneren samenbrengen. In ‘Prospekt A’ bespande hij de binnenmuren van de SILBERKUPPE galerie (Berlijn) met beschilderd doek. De bezoeker maakt de installatie tot een sociale ruimte die een intieme relatie met zowel de locatie als de objecten mogelijk maakt. In de dansperformance en installatie ‘Donna Harraway’s Expanded Benefits Package’ (New Museum, New York en LISTE art fair Bazel) is de beweging van de performer en de setting – die bestaat uit beschilderde spiegels en handdoeken – innig met elkaar verweven.

Tijdens het eerste deel van zijn verblijf in SYB werkt Lutz-Kinoy aan een serie grote schilderingen op doek. De schilderijen functioneren autonoom in hun alomvattend formaat, kleur, beweging en voelbare lichamelijkheid, maar vormen tegelijkertijd een achtergrond voor het werk van Lutz-Kinoy zijn gasten: de performance en video kunstenares Ola Vasiljeva en het performance- en kunstenaarsduo Calla Henkel en Max Pitegoff. Met hen deelt Lutz-Kinoy zijn fascinatie voor sociale rituelen en sociale identiteit. Calla Henkel en Max Pitegoff zullen hun doorlopend project ‘Dinner Theater’ voortzetten in SYB. ‘Dinner Theater’ is zowel een performance als een workshop en een dinnerparty waarbij ook de bezoekers van Kunsthuis SYB kunnen aanschuiven. Tijdens het eten nemen de tafelgasten een script door dat zich gedurende de avond steeds meer verweeft met de ongedwongen conversatie aan de eettafel. Op deze manier wordt tijdens iedere uitvoering het script herschreven.

Naar aanleiding van de ‘Dinner Theater’ bijeenkomst werkt Lutz-Kinoy samen met MooiMan – een galerie die zich specialiseert in de figuratieve mannelijke vorm. Samen produceren ze een spontane salon-achtige expositie in Kunsthuis SYB met werk afkomstig van deze Groninger galerie.

Matthew Lutz-Kinoy (1984) studeerde aan de Cooper Union School of Art in New York en werd in 2010 toegelaten tot de Rijksakademie voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk was te zien in verschillende galleries en film- performing arts en dansfestivals in Europa en de VS. Matthew Lutz-Kinoy had solodhows in Berlijn (SILBERKUPPE), Parijs (Galerie Yukiko Kawase) en Otegem (Deweer Gallery).

De dansperformance installatie‘Donna Harraway’s Expanded Benefits Package’ wordt maandagavond 29 maart opgevoerd tijdens het interdisciplinaire event ‘Stedelijk @ Trouw/de Verdieping’ in Amsterdam.

WS2012, OLA VASILJEVA AND DINNER THEATER W MAX N CALLA
Matthew Lutz-Kinoy
Projectperiode 15 februari t/m 27 maart 2012

Dit project wordt mede gefinancierd door:
het Mondriaan Fonds
Galerie MooiMan


Meer informatie:
Mattew Lutz-Kinoy
E-MAIL
www.thewildandexcitinglifeofmatthewrobertlutzkinoyswebbasedspace.com

Zie hier de uitnodiging voor A Dinner Theater; zondag 11 maart om 19.30. Of klik op de afbeelding voor een vergroting.