19 februari t/m 3 maart 2019

Zeven kunstenaars x 24 uur in SYB

Samenwerking met Academie Minerva, Groningen

Hoe is het eigenlijk om te gast te zijn in een residency? En wat kun je doen en maken in 24 uur? In februari en maart nemen een aantal kunstenaars de proef op de som tijdens een 24-uurs residency in Kunsthuis SYB. Met: Radina Kordova en Kamile Cesnaviciute, Marieke Grunnewijk, Sven ten Berge, Jorien Ketelaar en Lola Diaz Cantoni, Laura Bolscher.

De geselecteerde kunstenaars studeren aan Academie Minerva, of zijn daar recent afgestudeerd. In de afgelopen maanden konden zij een voorstel insturen voor een woon- en werkperiode van niet meer en niet minder dan één dag en één nacht.

Uit alle voorstellen selecteerde beeldend kunstenaar en curator Noor Nuyten de meest opvallende voorstellen. De kunstenaars worden tijdens hun ultrakorte residency op afstand begeleid, en krijgen alle ruimte en tijd om binnen hun dag een nieuwe wending aan bestaand of nieuw werk te geven. Zo doen ze ervaring op met het werken als artist-in-residency, het plannen en uitvoeren van een project op locatie, en kunnen ze ervaren wat de rust en omgeving van Beetsterzwaag en een residency als SYB ze kan bieden. De resultaten van hun werk bij SYB zullen op verschillende locaties getoond worden.

19 – 20 februari
Radina Kordova en Kamile Cesnaviciute

Het project van Radina en Kamile gaat over mensen. Over hun omgeving, hun sociale leven, hun plek in de samenleving. Maar ook over hun binnenkant: dat emotionele en enigszins verborgen deel van een mens, dat hen maakt tot wie ze zijn. In het project van Radina en Kamile gebruiken zij deze twee aspecten om hun eigen uithoudingsvermogen en behendigheid te onderzoeken. Door te dansen, te bewegen, te lopen, te kruipen, te springen, te schreeuwen of gewoonweg door naar één punt te staren. Zo willen ze elkaars grenzen verleggen, en uitdrukken wat er in hen omgaat door lichaamstaal.

21 – 22 februari
Marieke Grunnewijk (met Lance Schmale en Brian Tumusiime Nuwamanya)

Een aardehut is een huisje dat volledig is gemaakt van natuurlijke materialen als hout en leem. Kunstenaar Marieke Grunnewijk verbleef tijdens haar reizen al vaker in zo’n hut, en wil tijdens de 24-uurs residency samen met Lance Schmale, een illustrator die spirituele kunst maakt, nieuwe plannen en schetsen gaan maken voor een eigen sculpturale aardetempel. Lance en Marieke zullen online contact zoeken met Brian Tumusiime Nuwamanya die in Oeganda op het platteland woont. Hij gaat komend jaar bezig met het bouwen van traditionele lemen hutjes volgens de Banyankole traditie. Hij zal zijn bouwtekeningen delen en schetsen met hen uitwisselen.

23 – 24 februari
Sven ten Berge

Tijdens de residency van Sven ten Berge wil hij zich bezig gaan houden met de tentoonstellingsruimte van SYB, en tovert hij de hele ruimte om tot een installatie. Sven gebruikt touwen en licht om een balans te vinden tussen de kijker, de ruimte en het werk. Het doel van zijn werk is om al deze elementen samen te laten komen zodat de ruimte een actief onderdeel van het werk wordt.

26 – 28 februari
Jorien Ketelaar en Lola Diaz Cantoni

Jorien en Lola zijn geïnteresseerd in het bij elkaar brengen van mensen en het creëren van nieuwe situaties voor ontmoetingen en dialogen. Tijdens hun samengevoegde 48uur-durende residency willen ze stamppot recepten verzamelen van de bewoners van Beetsterzwaag en hiermee een diner houden in Kunsthuis SYB. In SYB zullen zij de recepten klaarmaken en de gasten en deelnemers uitnodigen om samen met ons te eten en gesprekken te starten.

2 – 3 maart
Laura BolscherA Talking Lamp and Others

A Talking Lamp and Others is een werk dat Laura Bolscher maakte voor de Graduation Show van het Sandberg Instituut. In dit werk vraagt een pratende lamp de toeschouwers te gaan zitten aan een ronde tafel en deel te nemen aan een gesprek. Het gesprek gaat over praten en hoe objecten en woorden de verbeelding activeren. Voor haar komende tentoonstelling en gesprekkenreeks in SIGN in Groningen (vanaf 24 februari) werkt Bolscher aan een aanpassing van het script voor haar gesprek dat op 9 maart plaatsvindt.

 

 

Het programma van Kunsthuis SYB wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Academie Minerva.