13 november 2022

Aankondiging winnaar 9e Sybren Hellinga Kunstprijs

Nieuws

Foto: Sjoerd Knol

De jury van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 is zeer verheugd Peter Scherrebeck Hansen als winnaar van deze 9e editie aan te kondigen.


Uit het juryrapport
“Toen we één voor één Peter’s ruimte binnenliepen namen we allemaal deel aan hun performance. Peter nodigde ons op een heel subtiele manier uit om het werk te betreden, om deel uit te maken van iets intiems dat toch met het grotere politieke resoneert. We werden geraakt door het intieme gebaar van het in elkaars lichaam zingen, elkaars stem echoën, het delen van lichamelijke herinneringen. We waren zeer onder de indruk van de manier waarop Peter met minimale middelen een gebaar, een performance, een installatie heeft gemaakt die zo krachtig is op het persoonlijke niveau én durft te spreken over grotere onderwerpen die ons allemaal aangaan.”

Biografie winnaar
Peter studeerde in 2022 af aan de SNDO, School for New Dance Development, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Peter is cellist, videokunstenaar en choreograaf, die werkt vanuit een queer feministisch perspectief. In hun choreografisch werk onderzoekt en ontwerpt Peter wat hen ‘de paraspace’ noemt – een ruimte voor liminale wezens uit verschillende tijden. Peter creëert choreografische tableaus waarin een dialoog ontstaat tussen video, keramiek, stem en de praktijk van het oproepen en belichamen van vrouwelijke figuren. Met als uitgangspunt het fysieke lichaam en somatische praktijken wil Peter choreografische dragers creëren voor persoonlijke en collectieve herinneringen en hun overblijfselen.

De genomineerde kunstenaars
Benjamin Francis
Olivia D’Cruz
Peter Scherrebeck Hansen
Sarjon Azouz
Vita Soul Wilmering

‘Carriers’
De 9e editie van de Sybren Hellinga Kunstprijs brengt vijf kunstenaars samen vanuit zeer uiteenlopende contexten; ze komen uit Denemarken, Goa, Nederland en Syrië en zijn de afgelopen jaren afgestudeerd aan kunstacademies in Amsterdam en Arnhem, Gent en Groningen. De werken die ze in Kunsthuis SYB presenteren omvatten verschillende media, zoals bewegend beeld, keramiek en textiel. Zoals curator Titus Nouwens in zijn essay benadrukt, hebben de kunstwerken persoonlijke en familiale geschiedenissen als vertrekpunt. Autobiografie en fictie zijn met elkaar verweven in vijf multimedia-installaties met een sterk performatief karakter. Het begrip carrier, Engels voor drager, is een terugkerend element in de tentoonstelling. Nouwens neemt het etymologische verband tussen carrier en carrière als uitgangspunt om na te denken over de relatie tussen de twee begrippen en hoe ze verwijzen naar zowel verplaatsen als vasthouden.

De tentoonstelling met de genomineerden is nog te zien tot en met zondag 4 december 2022 en is open op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Op donderdag 1 december organiseert Kunsthuis SYB een publiek programma met de genomineerden i.s.m. ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose in Amsterdam. Meer info over het programma volgt nog.

Jury
Vytautas Kumža (Winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019)
Saskia Noor van Imhoff (Beeldend kunstenaar)
Laurie Cluitmans (curator Centraal Museum in Utrecht)
Sanne Luteijn (manager The Ekard Residency)
voorzitter: Arnisa Zeqo (directeur Kunsthuis SYB)

Lees hier het volledige juryrapport