25 maart t/m 9 mei 2020

Anna Hoetjes – Spectra

9 mei | Eindpresentatie op afspraak

Anna Hoetjes - Spectra (Portret van Astronomen Annie Jump Cannon en Henrietta Leavit gezien door een spectroscoop. Projectie op papier), 2020

De komende weken verblijft beeldend kunstenaar Anna Hoetjes (1984, Amsterdam) in Kunsthuis SYB. Kunsthuis SYB is momenteel niet toegankelijk voor publiek, maar kan kunstenaars gelukkig de gelegenheid blijven bieden hun werk verder te ontwikkelen. 
Anna’s werk is op zaterdag 9 mei te zien in SYB, op afspraak (maximaal twee bezoekers per half uur). Om een tijd te reserveren kun je een mail sturen naar info@kunsthuissyb.nl.

Circles: ‘Het overzicht van de aarde is bepaald door witte mannen’
Anna-Rosja Haveman en Anna Hoetjes

Tijdens haar residency in Kunsthuis SYB wil Anna Hoetjes ingaan op de rol van de vrouw in de geschiedenis van de ruimtevaart en astronomie. In haar project Spectra doet ze historisch onderzoek naar een aantal markante vrouwelijke astronomen die aan het eind van de 19e eeuw een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de spectroscopie. Dit is een techniek waarbij het licht uit het heelal wordt opgebroken en door middel van het kleurenspectrum de chemische substantie van de lichtbron wordt geanalyseerd. Ze wil in gesprek gaan met vrouwelijke experts uit het veld en zo een fictieve wereld vormgeven, waarin de vrouwelijke astronomen uit het verleden zijn afgereisd naar verre exo-planeten. Hiervandaan sturen ze lichtsignalen naar de huidige geavanceerde ruimtevaartapparatuur.

Ze zal dit onderzoek omzetten naar verschillende semi-fictieve instrumenten, die gebruikt worden om deze signalen op te vangen en zelf beelden te genereren. Zo wil ze in SYB zelf een spectroscoop bouwen; een apparaat waarmee stoffen worden onderzocht aan de hand van hun spectrum. Ook zal ze portretten van belangrijke vrouwelijke astronomen door verschillende optische instrumenten sturen, en analoge experimenten uitvoeren, om zo de onvolledige representatie die deze wetenschappers in onze collectieve kennis innemen, in beelden te vertalen.

Anna Hoetjes is beeldend kunstenaar en filmmaker. Haar werk trekt parallellen tussen filmgeschiedenis uit het begin van de 20e eeuw en technologische ontwikkelingen vandaag. Ze is geïnteresseerd in de manier waarop mensen zien en gezien worden in een technologisch gemedieerde wereld. Hoe beïnvloedt het verleden hoe we vandaag de dag naar onszelf en technologie kijken? Hoetjes onderzoekt deze vragen in performances, korte fictiefilms, video-installaties en lezingen. Zo spint ze een web van associaties tussen wetenschap, geschiedenis en fantasie. Een ‘web’ waarin de rol van de vrouw voor haar steeds belangrijker aan het worden is.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De productie van het werk is ondersteund door PyraSied Leeuwarden.