9 november 2023

Bitterswiet: de Friese taal als verzet

Evenement

Afbeelding: boekomslag Bitterswiet: A Tiny Mulder Inquiry in Word and Voice. Ontwerp boekomslag: Toni Brell

Donderdag 9 november 2023
Locatie: SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag
Tijd: 16:00 – 18:00 uur

Kunsthuis SYB verwelkomt je graag op donderdag 9 november 2023 voor een speciale middag over kunst en taal.

Op donderdag 9 november is kunstenaar en alumni Liza Prins te gast bij Kunsthuis SYB voor de lancering van haar nieuwe publicatie “Bitterswiet: A Tiny Mulder Inquiry in Word and Voice”. De middag is onderdeel van de Fryske Boekewike (Friese Boekenweek) die van 4 t/m 12 november in heel Friesland wordt georganiseerd.

Het programma omvat een speciale luistersessie met gedichten van Tiny Mulder in het Engels en Fries, gesprekken met bijdragers en de uitgever en een signeersessie.

 

Programma en aanmelding
16:00 – 16:15: Inloop
16:15 – 16:25: Welkom
16:30 – 16:45: Luistersessie
16:45 – 17:15: Panelgesprek met Liza Prins, Alina Lupu, Nina Glockner en Toni Brell
17:15 – 18:00: Borrel en signeersessie

Aanmelden kan via deze link

 

Over “Bitterswiet”
“Bitterwiet” is een bloemlezing van essays, gedichten en ander werk dat taal en specifiek de Friese taal onderzoekt als een middel voor verzet. Het is een reis door het werk en leven van de Friese dichter Tiny Mulder, het theoretische werk van Anne Carson en de geschiedenis en de fonetiek van de Friese taal. Daarbij onderzoekt de publicatie de affectieve kwaliteiten van gesproken taal in het algemeen, en van het Fries in het bijzonder, om te ontdekken hoe we kunnen bouwen aan een grenzeloze, liefdevolle getuigenis van een andere wereld.

Het boek is geschreven in het Engels en Fries en bevat bijdragen van kunstenaar Liza Prins, Friese taalkundige Eduard Knotter en kunstenaar Alina Lupu. N.k.g. Publications is de uitgever en Toni Brell is de vormgever van het boek. Het boek wordt mogelijk gemaakt door het Feitsma Fûns, het Mondriaan Fonds en Kunsthuis SYB.

“Bitterswiet” ontstond tijdens de onderzoeksresidentie van Liza Prins in Kunsthuis SYB in 2022. Bij SYB werkte Liza samen met Alina Lupu (SYB Circles) aan een briefwisseling. Met Eduard Knotter werkte de kunstenaar samen om een beeld te krijgen van de tonaliteiten die in Friese stemmen tot uitdrukking komen, de geschiedenis van het Fries en (non-)vertalingen. Bij Tresoar, het archief dat veel schatten herbergt als het gaat om Friese taal en cultuur, deed ze onderzoek naar geluidsopnamen van Tiny Mulder.

 

Over de kunstenaar
Liza Prins is kunstenaar, onderzoeker en schrijver gevestigd in Amsterdam. Ze werd opgeleid als kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan the School of the Art Institute of Chicago en studeerde af met een master in Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam, waar haar scriptie zich richtte op de raakvlakken tussen feministische, nieuw materialistische methodologie en performatieve artistieke praktijken.