7 april t/m 5 mei 2022

Charlotte Eta Mumm: Grund (deel 1)

Residency

Kunsthuis SYB verwelkomt Charlotte Eta Mumm. Zij startte het eerste deel van haar residentie ‘Grund’ op 7 april en verblijft t/m 5 mei in SYB om verschillende soorten Friese grond te onderzoeken en te verzamelen.

Op 18 juli komt ze voor twee weken terug om te werken aan de laatste fase van haar onderzoek, het evalueren van de in tussentijd gemaakte keramische glazuren.

Charlotte werkt met verschillende media en materialen, en gaat in op hun veranderlijkheid en tastbaarheid. Het gaat haar niet om het materiaal op zich, maar om de transformatie en de entiteit die het materiaal bezit. Het is voor haar essentieel om op een fysieke, interactieve manier te onderzoeken, omdat de essentie van dingen/materialen en haar intuïtieve benadering tijdens het proces in dialoog gaan met haar gedachten.

Tijdens haar residentie in Beetsterzwaag doet ze veldwerk om verschillende soorten Friese grond (grûn) te verzamelen. Denk hierbij aan bodemtexturen als zand, leem, akkergrond en veen. Daarbij gaat ze de directe omgeving van Beetsterzwaag verkennen om zo kennis te maken met deze regio.

De woorden Grund en reason zullen een denklijn zijn in haar werkproces. Het Duitse woord ‘Grund’ betekent niet alleen bodem of grond, maar ook; reden, motief, fundament en oorzaak. Het vraagt naar het waarom, en zoekt naar een diepere betekenis of redenering. Rede (reason in het Engels), aan de andere kant, ontvouwt zich in verschillende betekenissen, variërend van rationaliteit, argument tot oorzaak.

De verzamelde aarde gebruikt ze om keramisch glazuur van te maken. De omzetting van de ene bron in een andere soort stof interesseert haar zeer. Elke grondsoort zal tijdens het stoken en sinteren tot een eigen esthetische uitstraling leiden. Op die manier zal het glazuur een verhaal vertellen over waar het vandaan komt, maar op een autonome en poëtische manier.

Naast het veldwerk wil ze bij SYB werken aan de ontwikkeling van reliëfbeelden en ruimtelijke schetsen in klei. Daarbij staat ze open voor het werkproces en de indrukken van haar verblijf in Friesland.

Tijdens de residency van Charlotte is Kunsthuis SYB op zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur geopend – onder voorbehoud van de maatregelen omtrent het coronavirus.

Over de kunstenaar
Charlotte Eta Mumm woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde Beeldende Kunst bij Prof. Urs Lüthi aan de Kunsthochschule Kassel in Duitsland van 2000-2008 en studeerde in het buitenland aan het Sichuan Fine Arts Institute in Chongqing, China. Haar werk is tentoongesteld in Duitsland en daarbuiten, zoals: Galerie Tanit in München, Städtische Galerie Nordhorn, Kasseler Kunstverein, Eduardo Secci Contemporary in Florence, Galerie Rolando Anselmi in Berlijn.

Zij ontving o.a. een beurs voor het Europese project ‘The Spur’ bij Sputnik Oz in Bratislava (SK), een Saari Residency beurs van de Kone Foundation (FIN), en een werkbeurs van het Ministerie van Cultuur van Nedersaksen (GER). In 2018 kreeg ze de Werkstattpreis van de Art Foundation Erich Hauser in Rottweil (GER), en 2019 een Sundaymorning@EKWC werkbeurs (NL). Onlangs werd ze uitgenodigd door de Josef & Anni Albers Foundation om deel te nemen aan hun residency programma ‘Thread’ in Sinthian, Senegal.

Oproep
Charlotte ontvangt graag tips voor plekken met een interessante bodem in de omgeving van Beetsterzwaag en Friesland. U kunt contact met haar opnemen via mummcharlotte@gmail.com of een e-mail sturen naar info@kunsthuissyb.nl.

Het project is mogelijk gemaakt door: