7 december 2020 t/m 17 januari 2021

De Onkruidenier

Residency

Onkruidenier - Chalk Talks, Warming Up Festival 2020. Foto: Tim Hillige

Op zaterdag 16 januari om 16:00 uur gaat de Onkruidenier in gesprek met Anna-Rosja Haveman (SYB Circles) over hun verblijf en hun ervaringen.

Eindpresentatie: zaterdag 16 januari, 16:00 uur
Taal: Nederlands
Volg het gesprek via deze YouTube livestream.

___

Voor de Onkruidenier vormt het samenspel van landschapsvormende factoren tussen mens en omgeving een belangrijke aanleiding voor hun werk. Hoe beïnvloedt onze omgeving ons, en andersom?

Tijdens hun residency in SYB doet de Onkruidenier vanuit Beetsterzwaag onderzoek naar de aanwezigheid van halotolerant leven, ofwel: leven dat zich aan kan passen aan de aanwezigheid van zout in de omgeving. De Onkruidenier deed al op verschillende locaties in Nederland onderzoek naar halotolerant leven – door het onderzoek in Friesland hieraan toe te voegen ontstaat een steeds completer beeld van de geschiedenis van de zee in het Nederlandse landschap.

Het resultaat van hun onderzoek is te zien gedurende de openingstijden van SYB in het weekend (tussen 13 en 17 uur), en tijdens de eindpresentatie in januari 2021.

De Onkruidenier (sinds 2014) startte als een samenwerking tussen Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer. Beide zijn opgeleid als landschapsarchitect én beeldend kunstenaar. De Onkruidenier onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Het werk van De Onkruidenier is dit jaar te zien in de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland in Museum IJsselstein, in het project Kleureyck in het Designmuseum Gent, en dit najaar met Forever Summer in het Van Abbemuseum. Eerder was hun werk onder andere te zien op verschillende plekken in Nederland en daarbuiten (waaronder Oerol, Nieuwe Instituut Rotterdam en het Ruimtekoers Festival). In 2019 sloot Rosanne van Wijk zich aan bij het team van de Onkruidenier. Rosanne van Wijk (1994, NL) studeerde in 2016 cum laude af aan de BA Fashion Design van de hogeschool voor de kunsten Arnhem (ArtEZ) en volbracht haar residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht in 2018. Daar leerde ze Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen kennen en ontstond hun samenwerking.

SWEET – SWEAT | Become a salt-loving species, Oerol 2019
Fotografie: Marleen Annema

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland.