20 maart 2022

Eindpresentatie Liza Prins

in Kunsthuis SYB

Komende zondag 20 maart presenteert Liza Prins haar project Bitterswiet – A Tiny Mulder Inquiry in Kunsthuis SYB.

Je bent van harte uitgenodigd van 13:00 – 17:00 uur voor de open middag. Rond 15:00 uur zal Liza kort iets toelichten op haar onderzoek en bevindingen.

De eindpresentatie zal een open middag zijn van stemmen en klanken en waarin spontaan gezamenlijk wordt voorgelezen. Liza zal ook haar briefwisseling met Alina Lupu (programmeringscommissie SYB) presenteren.

Liza en Alina wisselden idee├źn uit over Tiny, de veranderlijkheid van taal en denotaties binnen een activistische context (en daarbuiten) en de mogelijkheid van een taal die meer door acties dan door de definities wordt gestuurd.

Residency
In februari en maart was Liza Prins te gast in Kunsthuis SYB en verdiepte zich in het werk en leven van schrijver, dichter, journalist en lid van het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog Tiny Mulder.

Tijdens haar residentie verkende Liza het idee van taal als verzet, waarbij ze het leven en werk van Tiny Mulder als uitgangspunt nam. Ze onderzocht daarnaast de Friese taal als een specifiek voorbeeld in een Nederlandse context, en als een middel om te beginnen met het leren van (en over) een niet-buitenlandse minderheidstaal en haar uitspraak en lichamelijke dimensie.

In haar onderzoek werkte ze samen met Ed Knotter (Friese taalkundige en vertaler voor Kunsthuis SYB) bij het oefenen van de klankuitdrukkingen in het Fries (stemmen), en leerde ze over de geschiedenis van het Fries en (non)vertalingen. Ook werkte ze bij Tresoar, het archief dat veel schatten herbergt als het gaat om Friese taal en cultuur, waaronder geluidsopnamen van Tiny Mulder. Ze stuitte op een aantal mooie en onverwachte vondsten die ze in haar eindpresentatie zal presenteren.