20 mei t/m 23 juni 2019

Open Call Sybren Hellinga Kunstprijs 2019

Oproep voor beeldend kunstenaars die op 1 juni 2014 of later zijn afgestudeerd

Deadline: zondag 23 juni 2019 (tot 23:59uur)

Direct naar het deelnameformulier en het reglement

Sybren Hellinga Kunstprijs 2019
Op 3 november wordt de 8e Sybren Hellinga Kunstprijs uitgereikt in Kunsthuis SYB. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor in Nederland wonende kunstenaars die na 1 juni 2014 en voor augustus 2019 zijn afgestudeerd aan een 1e fase kunstopleiding, en autodidacten die in deze periode zijn begonnen als professioneel kunstenaar. De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt iedere 3 jaar uitgereikt. Galeriehouder Sybren Hellinga stichtte de prijs in 1998 vanuit zijn levensopdracht om compromisloze kunst te stimuleren. De organisatie van de prijs wordt gedaan door Kunsthuis SYB, maar deze wordt traditiegetrouw mogelijk gemaakt door Sybren Hellinga Stichting. Winnaars van de vorige edities zijn Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007), Jetske Verhoeven (2010), Riet Wijnen (2013) en Milena Naef (2016).

Over Kunsthuis SYB
Kunsthuis SYB bestaat uit een tentoonstellingsruimte met woonhuis in een monumentaal pand in het midden van het Friese dorp Beetsterzwaag. Op basis van een projectvoorstel nodigt SYB hedendaagse kunstenaars uit om gedurende een projectperiode van zes weken in het huis te wonen en nieuw werk te ontwikkelen. Daarbij ligt de nadruk op nieuwe samenwerkingsverbanden, onderzoek en experiment. Kunsthuis SYB is aanhoudend op zoek naar nieuwe manieren om jonge, hedendaagse kunstenaars te ondersteunen in hun ontwikkeling, zowel binnen als buiten de programmering. De programmeringscommissie van Kunsthuis SYB bestaat uit:
Niels Bekkema, beeldend kunstenaar en schrijver
Manus Groenen, kunsthistoricus en kunsteducator
Sara Bjarland, beeldend kunstenaar

Procedure

De programmeringscommissie van Kunsthuis SYB maakt uit de inzendingen eerst een voorselectie. De jury zal uit die selectie vijf kunstenaars nomineren. Deze kunstenaars kunnen hun werk in oktober installeren in SYB, en eventueel aanpassen aan de locatie. Hiervoor is een klein werkbudget beschikbaar. De tentoonstelling met het werk van de genomineerden is van 19 oktober tot en met 3 november 2019 te zien in Kunsthuis SYB. Tijdens de finissage op 3 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Jury
De jury van de 8e Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit:
Peter van der Es, kunstenaar, en directeur en initiator van Unfair Amsterdam
Nathalie Hartjes, directeur Showroom MAMA
Louwrien Wijers, beeldend kunstenaar
Milena Naef, beeldend kunstenaar en winnaar van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2016

Data
– de deadline voor aanmeldingen is 23 juni, 23:59 uur
– in juli kiest de jury de vijf genomineerden
– in augustus worden de genomineerden in Kunsthuis SYB uitgenodigd voor een eerste overleg
– tussen 1 en 19 oktober wordt de tentoonstelling gerealiseerd, waarna het werk drie weken te zien is tijdens de openingstijden van SYB
– de prijsuitreiking is op 3 november 2019 in Kunsthuis SYB

Deelnameformulier
Inschrijven voor deze prijs kan alleen door gebruik te maken van het digitale deelnameformulier.
Naast een artist statement van maximaal 250 worden, moet er een portfolio ingediend worden met minimaal 3, en niet meer dan 5 kunstwerken. Deze moeten verzameld zijn in 1 PDF – er mogen maximaal 3 films/video’s geupload worden. De PDF moet omschrijvingen m.b.t. materiaal, jaartal van vervaardiging, maat/duur, en een eventuele (korte) toelichting bevatten.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname zijn hier te vinden. De organisatie van Kunsthuis SYB houdt zich het recht voor kunstenaars die niet voldoen aan de criteria uit te sluiten voor deelname.

Met dank aan
Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds en de Van Teyens Fundatie. BK-Informatie, het vakblad voor professionele beeldend kunstenaars is mediapartner.