27 juni t/m 8 augustus 2022

Open Call Sybren Hellinga Kunstprijs

voor kunstenaars die op 1 juni 2017 of later zijn afgestudeerd

Deadline: maandag 8 augustus 2022 (uiterlijk 23:59 uur)

Direct naar het deelnameformulier en het reglement

Sybren Hellinga Kunstprijs 2022
Op 13 november wordt de 9e Sybren Hellinga Kunstprijs uitgereikt in Kunsthuis SYB. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor in Nederland wonende kunstenaars die na 1 juni 2017 en voor 15 juli 2022 zijn afgestudeerd aan een 1e fase kunstopleiding (bachelor), en autodidacten die in deze periode zijn begonnen als professioneel kunstenaar.

Met de Sybren Hellinga Kunstprijs wil Kunsthuis SYB in het oog springend jong talent voor het voetlicht brengen, vanuit een waaier van artistieke benaderingen. De organisatie moedigt deelnemers uit verschillende beeldende disciplines (niet uitsluitend autonoom) een beknopte portfolio in te zenden ter beoordeling door SYB Circles en de jury.

Procedure en presentatie
SYB Circles maakt uit de inzendingen eerst een voorselectie. De jury zal uit die selectie vijf kunstenaars nomineren.
In de weken voorafgaand aan de prijsuitreiking organiseert Kunsthuis SYB een reeks talkshows waarin de praktijk van elke genomineerde uitvoerig wordt verkend en gedeeld met het publiek, in de context van een fysieke presentatie van hun werk in het huis. Dit programma loopt van 22 oktober tot en met 13 november in Kunsthuis SYB en online. Tijdens de finissage op 13 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

De winnaar ontvangt een bedrag van 3000 euro.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt iedere 3 jaar uitgereikt. Galeriehouder Sybren Hellinga stichtte de prijs in 1998 vanuit zijn levensopdracht om vooruitstrevende kunst te stimuleren. De organisatie van de prijs wordt gedaan door Kunsthuis SYB, maar deze wordt traditiegetrouw mogelijk gemaakt door Sybren Hellinga Stichting. Winnaars van de vorige edities zijn Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007), Jetske Verhoeven (2010), Riet Wijnen (2013), Milena Naef (2016), Vytautas Kumža (2019).

Over Kunsthuis SYB
Kunsthuis SYB bestaat uit een tentoonstellingsruimte met woonhuis in een monumentaal pand in het midden van het Friese dorp Beetsterzwaag. Op basis van een projectvoorstel nodigt SYB hedendaagse kunstenaars uit om gedurende een projectperiode van zes weken in het huis te wonen en nieuw werk te ontwikkelen. Daarbij ligt de nadruk op nieuwe samenwerkingsverbanden, onderzoek en experiment. SYB Circles is het netwerk van jonge kunstprofessionals die als beschouwers en programmamakers samen met de residenten hun praktijk verkennen en in publicaties (in de breedste zin des woord) delen met een breed nationaal publiek.

SYB Circles bestaat uit:
Josje Hattink
Vanessa van ‘t Hoogt
Alina Lupu
Anika Mariam Ahmed
Liza Voetman

Jury
De jury van de 9e Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit:
Vytautas Kumža (Winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019)
Saskia Noor van Imhoff (Beeldend kunstenaar)
Laurie Cluitmans (curator Centraal Museum in Utrecht)
Sanne Luteijn (manager The Ekard Residency)

Data
– de deadline voor aanmeldingen is maandag 8 augustus, 23:59 uur
– in september kiest de jury de vijf genomineerden
– in september worden de genomineerden in Kunsthuis SYB uitgenodigd voor een eerste overleg
– op zaterdag 22 oktober opent de tentoonstelling in Kunsthuis SYB
– de prijsuitreiking is op 13 november 2022 in Kunsthuis SYB

Deelnameformulier
Inschrijven voor deze prijs kan alleen door gebruik te maken van het digitale deelnameformulier. Lees het formulier goed door voordat je de documenten gaat uploaden.

Naast een artist statement van maximaal 250 woorden, moet er een portfolio ingediend worden met minimaal 3, en niet meer dan 5 kunstwerken. Deze moeten verzameld zijn in 1 PDF – er mogen maximaal 3 films/video’s geüpload worden. De PDF bevat omschrijvingen m.b.t. materiaal, jaartal van vervaardiging, maat/duur, en een eventuele (korte) toelichting.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname zijn hier te vinden. De organisatie van Kunsthuis SYB houdt zich het recht voor kunstenaars die niet voldoen aan de criteria uit te sluiten voor deelname. Heb je vragen naar aanleiding van de voorwaarden? Een overzicht met veelgestelde vragen is hier te vinden.

Met dank aan
Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, Gemeente Opsterland en de Van Teyens Fundatie.