26 april 2019

SYB presenteert: SYB Circles

Kick-off

Foto: uit 'Drach', van Josje Hattink (2017). Haar project werd beschreven in de tekst 'Wie niet weg is wordt gezien' door Alix de Massiac (Schrijversprogramma 2017/2018)

SYB Circles is het nieuwe programma voor jonge kunstenaars, schrijvers en academici die willen onderzoeken welke vormen kunstkritiek en –beschouwing nog meer kunnen aannemen. Dit jaar worden er bijdragen verwacht van Josje Hattink, Anna-Rosja Haveman, Vanessa van ’t Hoogt, Brenda Tempelaar en Liza Voetman. 

Circles is een verdiepende voortzetting van het in 2012 gestartte Schrijversprogramma van SYB, waarin jonge schrijvers in essays reageerden en reflecteerden op het werk dat tijdens de residencies werd geproduceerd.

Kick-off: vrijdag 26 april, van 14:00 – 18:00 uur
Deelname: gratis, aanmelden via info@kunsthuissyb.nl
Maximum aantal deelnemers: 25
Voertaal: Nederlands

De nieuwe critici worden voorgesteld tijdens de lancering van Circles op vrijdag 26 april, gevolgd door een bijdrage van Gert Wijlage, initiator van het kunstinitiatief DeFKa, Departement voor Filosofie en Kunst in Assen. Wijlage studeerde  kunstgeschiedenis, archeologie, sociale filosofie en cultuurkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en was betrokken bij verschillende kunstenaarsinitiatieven zoals W139, Aorta en Makkom (Amsterdam). Hij werkte hij als publicist, uitgever, autodidact/filmer en tentoonstellingsmaker.

Daarna kunnen bezoekers deelnemen aan een “collectieve beschouwings-sessie” in Edit This Post, een workshop verzorgd door Lisa Reinheimer van het Domein voor Kunstkritiek. Edit This Post is een online platform voor collaboratief schrijven. Bezoekers van een cultureel event kunnen samen reflecteren op wat zij hebben ervaren. Iedereen werkt aan hetzelfde tekstbestand en het schrijfproces is rechtstreeks te volgen op de website. Edit This Post is een idee van Template Studio in samenwerking met Domein voor Kunstkritiek en Institute of Network Cultures en werd mede mogelijk gemaakt door Moving Futures, Mondriaan Fonds en Fonds Podiumkunsten.

Het programma van Kunsthuis SYB wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.