11 maart 2019

Werk Jort van der Laan ontwikkeld bij SYB, aangekocht door Stedelijk Museum Amsterdam

Nieuws

image: Jort van der Laan, Neither of Us is Powerless, 2018, video, 8-minute loop, courtesy the artist

Eind februari maakte Stedelijk Museum Amsterdam bekend enkele kunstwerken te hebben aangekocht van acht beeldend kunstenaars, wiens werk te zien is in de tentoonstelling Freedom of Movement. Ook het videowerk Neither of Us is Powerless van Jort van der Laan behoorde tot deze aankopen, en Kunsthuis SYB is trots te hebben bijgedragen aan de productiefase van dit kunstwerk. Freedom of Movement is alleen nog deze week (tot en met 17 maart) te zien in het Stedelijk Museum.

A Piece of Blue Velvet Hanging
Jort van der Laan ontwikkelde het videowerk Neither of Us is Powerless tijdens een residencyperiode bij Kunsthuis SYB en toonde het in de daaropvolgende tentoonstelling A Piece of Blue Velvet Hanging in oktober 2018. De residency vond plaats in het kader van een tweedelige uitwisseling van Ben Cain en Jort van der Laan tussen Kunsthuis SYB en King’s College Centre for Philosophy and Visual Arts. Celine Mathieu schreef een beschouwende tekst over deze residency en tentoonstelling.

Gemeentelijke Kunstaankopen 2019
Het Stedelijk Museum organiseert iedere twee jaar een tentoonstelling rondom de Gemeentelijke Kunstaankopen. Hierin wordt nieuw of recent werk getoond van in Nederland wonende kunstenaars. Naast het werk van Jort van der Laan kocht het museum dit jaar ook werken van Yael Bartana, Verena Blok, Kate Cooper, Danielle Dean, Deniz Eroglu, Basir Mahmood en Michele Rizzo.

Kunsthuis SYB
Kunsthuis SYB bestaat uit een tentoonstellingsruimte met woonhuis in het Friese dorp Beetsterzwaag, en is een open, gastvrije woon- en werkplek in de luwte van de kunstwereld, waar experiment, onderzoek en samenwerking centraal staan. Kunsthuis SYB stelt zich ten doel de artistieke en professionele ontwikkeling van zowel kunstenaars als programmamakers en schrijvers te faciliteren en te stimuleren.

Het programma van Kunsthuis SYB wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.