Vytautas Kumža wint Sybren Hellinga Kunstprijs

Nieuws

Winnaar Vytautas Kumza met juryleden Nathalie Hartjes (l) en Louwrien Wijers. Foto: Sjoerd Knol

Op zondag 3 november is de 8e Sybren Hellinga Kunstprijs uitgereikt aan beeldend kunstenaar Vytautas Kumža. 

Dit werd bekend gemaakt door de jury, die bestond uit Peter van der Es (initiator Unfair, Amsterdam), Nathalie Hartjes (directeur MAMA, Rotterdam), Milena Naef (winnaar van de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs) en Louwrien Wijers (beeldend kunstenaar). De andere genomineerden voor deze prijs waren Caz Egelie, Alina Lupu, Samuel Otte en Natalia Papaeva.

Uit het juryrapport:
“Vytautas Kumza maakt pakkende beelden, hij onderzoekt een gelaagdheid van texturen, oppervlaktes en dimensies. Met deze presentatie in SYB komen werken samen die voorbij hun beeldende kwaliteiten ook een interesse in constructie en deconstructie tonen – zelfs in letterlijke  zin, waarin de stickers van bouwbedrijven, de losse architecturale elementen naast de foto’s ons vragen stellen over de plaats van het beeld versus het bouwwerk. “

Lees hier het hele juryrapport.

De Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit een geldprijs van 3000 Euro. Dit jaar zonden 115 kunstenaars hun werk in. Deze aanmeldingen werden door de programmeringscommissie van SYB teruggebracht naar een longlist van 25 aanmeldingen, waaruit de jury vervolgens de genomineerden en de uiteindelijke winnaar selecteerde.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland, en mediapartner BK-informatie.