Om te lezen, te luisteren & te bekijken

SYB CIRCLES 2020

Lees en beluister hier de producties van SYB Circles 2020, met bijdragen van Liza Voetman, Anna-Rosja Haveman en Josje Hattink. Ook terug te kijken: de eindpresentatie van Sissel Marie Tonn, waarvoor ze in gesprek ging met Josine Sibum Siderius.

Petra Ponte verdiepte zich door middel van archiefonderzoek en gesprekken in kunstenares Nola Hatterman (1899 – 1984) en de vrijheidsstrijder Boni (ca. 1730 – 1793). Liza Voetman schreef naar aanleiding van haar project het essay But How Are You, Really?

Wat is nu echt grappig? Wat doet humor? En op welke manier kan je het gebruiken binnen de beeldende kunst? Maarten Bel onderzocht deze vragen tijdens zijn residency in SYB, waar hij ook een stand-up comedy club opende. Josje Hattink interviewde hem hierover via WhatsApp.

Tijdens haar residency in Kunsthuis SYB onderzocht Anna Hoetjes de rol van de vrouw in de geschiedenis van de ruimtevaart en astronomie. In haar project Spectra doet ze historisch onderzoek naar een aantal markante vrouwelijke astronomen die aan het eind van de 19e eeuw een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de spectroscopie. Anna-Rosja Haveman correspondeerde met haar over dit project, te lezen via Mister Motley.

De Franse kunstenaar Laurent-David Garnier werkt met stoffen die verdampen, die ongrijpbaar en vluchtig zijn en maakt hier composities mee waarin de bezoeker zich kan bewegen en onderdompelen. In dit geluidswerk ontmoet Josje Hattink hem en praten ze over zijn praktijk als beeldend kunstenaar en zijn project bij Kunsthuis SYB.

Halla Einarsdóttir verbleef in de zomer in SYB. Haar interesse in de oppervlaktes van onze omgevingen, leidde tot een videowerk en verschillende sculpturen in SYB. Liza Voetman schreef er deze beschouwing over.

In het werk van Sissel Marie Tonn onderzoekt ze de complexe manieren waarop mensen hun omgeving waarnemen en ermee omgaan. Haar werk draait om een vraag die ook de kern vormt van het ecologische denken: Waar eindigt ons lichaam, en begint onze omgeving? Tijdens haar residency werkte ze aan een film die nu te zien is in MU, in Eindhoven. Ze deelde haar onderzoek in deze presentatie op YouTube en sprak met Josine Sibum Siderius over haar project.

De Onkruidenier verblijft momenteel in SYB. Ze werken samen met Anna-Rosja Haveman. De eindpresentatie van dit project staat gepland op 17 januari 2021.